Ökölvívó olimpiai selejtező – Bernáth István technikai K.O.-val kapott ki

Budapest/Samsun – Bernáth István nem jutott be a döntőbe a +91 kilogrammos súlycsoportban, így egyelőre nem szerzett riói kvótát pénteken a törökországi Samsunban zajló ökölvívó európai olimpiai kvalifikációs versenyen.

A pontozók az első és a második menetet is a világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-győztes brit Joseph Joyce-nak adták, majd a harmadik felvonásban technikai K.O.-val hirdették ki győztesnek, miután többször is rászámoltak magyar ellenfelére.

“A tudáskülönbség döntött a világranglista-vezető brit javára, akinek rendkívül agresszív a stílusa. Bernáth próbált küzdeni, de egyrészt ez a meccs meghaladta a képességeit, másrészt betegségek miatt idén nem tudott megfelelően készülni” – nyilatkozta a helyszínről az MTI-nek Csötönyi Sándor, a hazai sportági szövetség elnöke.

Hozzátette: a 206 centiméter magas, nagy ütőerejű Joyce profi bokszolónak készül, és évek óta a világ élvonalához tartozik. Mivel Bernáth Istvánnak a térd- és a bokasérülése is kiújult, valószínűleg nem tud kötelek közé lépni a szombati bronzmérkőzésen, de a későbbiekben még lesz lehetősége olimpiai kvótát szerezni.

A péntek délutáni programban a 75 kilósok között Harcsa Zoltán egyhangú pontozással győzte le a német Xhek Paskalit az elődöntőben, ezzel megszerezte a magyar bokszolók első riói kvótáját, és bejutott a törökországi torna fináléjába.

A szintén 75 kilogrammos Szatmári Petra egyhangú pontozással kikapott a svéd Anna Laurell Nashtől.

Samsunban a férfiak tíz kategóriájában három-három olimpiai hely talál gazdára: a súlycsoportok harmadik kvótájáról a két elődöntő vesztesének hétvégi – a döntőkkel együtt sorra kerülő – meccsei döntenek. A nőknél – három súlycsoportban – csak a döntősök szereznek olimpiai indulási jogot.

– MTI –