„Ők beszélnek korrupcióról?!”

Akt.:
Önkormányzati választás. Megpecsételődhet a helyhatóságok szuverenitása?
Önkormányzati választás. Megpecsételődhet a helyhatóságok szuverenitása? - © Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – A Naplónak nyilatkozó polgármesterek szerint akár az önkormányzatiság maradéka is veszélyben lehet.

„A rendszerváltást követően az önkormányzati önrendelkezés következtében a települési polgármesteri hivatalok sokféle megoldást alakítottak ki, melyeket nagyon nehéz egységesen vezérelni, hatékonyan működtetni. Ennek eredménye óriási eladósodottság, korrupció, valamint átláthatatlan és nem hatékony működés lett” – az idézet abból a nagy port kavart stratégiai elemzésből való, ami a Hatékony helyi közigazgatás címet viseli, és aminek a szerzője ismeretlen.

Mindenható ASP

A 12 oldalas dokumentum azt taglalja, hogy az ASP rendszer (ami egy hasznos segítséget jelentő és rendszerszerű működést támogató informatikai megoldás) bevezetése miként tudná garantálni az önkormányzatok szoros kontroll alatti működtetését, a kisebb településeken feleslegessé váló polgármesteri hivatalok megszüntetését, illetve hogyan lehetne biztosítani azt, hogy az önkormányzati vezető korrupciójához a saját beosztottjai ne asszisztálhassanak. A szakértői anyag készítői világossá teszik, hogy míg a központi ASP-rendszer bevezetése rövidtávon csak az önkormányzatok vezetése számára jelent előnyt (azzal, hogy egyszerűsíti a döntéshozatalt, ráadásul némi pénzügyi megtakarítást is eredményez), ugyanakkor néhány év távlatában a települési vezetők és a hivatali dolgozók számára óriási hátránnyal jár (a vezetők jogait korlátozza, a hivatali dolgozók pedig elveszítik a munkájukat).

Amíg nincs jele…

– A polgármesterek között kézről kézre járó elemzés igaztalan képet fest az önkormányzatok korrupciós helyzetéről, amit visszautasítunk. Nem fogadható el gondolatkísérletnek sem, hogy a települési önkormányzatok pénzügyi adminisztrációját centralizálják, és a helyi döntéshozók befolyásától függetlenítsék. Ezzel az önkormányzatok pénzügyi autonómiáját számolnák fel, ami egyet jelentene az önkormányzás felszámolásával – jelentette ki Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke azt követően, hogy a TÖOSZ elnökségében napirenden volt a dokumentum, amin aláírás helyett ennyi szerepel: 2015. Budapest; Nem publikus!

Pont ők vádolnak minket korrupcióval?! Ez mókás! – Sóvágó László

„Amíg valamiféle jelét nem látom annak, hogy ez az állítólagos kormányzati szándék komoly, nem ülnék fel a híreszteléseknek” – válaszolta megkeresésünkre Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere, aki végül mégis hajlandó volt eljátszani a gondolattal, mi lenne, ha mégis… – Pont ők vádolnak minket korrupcióval?! Hát, ez mókás! Az önkormányzatok pénzügyi önállóságának a megvonása annak ellenére tragikus lenne, hogy valljuk meg: az elmúlt években annyi mindent elvettek már a településektől, amitől az önkormányzatiság mindannyiszor csorbult. Állítólag tagadják, hogy kormányzati szakértői anyagról lenne szó, ugyanakkor annak azért jelzésértéke van, hogy a TÖOSZ elnöksége is érdemben foglalkozott az állítólagos elemzéssel – mondta.

Olajos Mihály egy olyan kistelepülés polgármestere, amely (legalábbis a szakértői anyagot készítők szándéka szerint) néhány éven belül polgármesteri hivatal nélkül maradna. „Szentpéterszegen egyszer már keresztülverték, hogy (mivel 2 ezer lakos alatti önkormányzatnak önálló hivatala nem lehet) Hencidával közös polgármesteri hivatalt működtessünk. Ezért is verte ki a biztosítékot a kollégák körében mindaz, amit az állítólagos szakértők ebben a háttéranyagban a hivatalok esetleges felszámolásáról összehordtak” – jelentette ki Olajos Mihály.

„Kinézem belőlük”

Ki kell bontani, hogy lássuk, mit rejt a csomag – Csige Tamás

Csige Tamás hajdúdorogi polgármester szavai szerint egy olyan kormánytól, amelyik képes volt ezt a Klik nevű működésképtelen valamit a közoktatásra ráerőltetni, simán kitelik, hogy adminisztratív eszközökkel az önkormányzati szektort is még inkább az igájába hajtsa. – Mivel az önkormányzatiság egyik pillére éppen a gazdasági önállóság, a teljes pénzügyi kontroll kiterjesztése valójában az önkormányzatiság megszűnését eredményezné. Mindezt az ASP-rendszer égisze alatt próbálják meg beadni nekünk. Olyan ez, mint amikor ott sorakoznak a szépen becsomagolt karácsonyi ajándékok a fa alatt, mindenki boldog, hogy kap valamit, de csak miután kibontotta, jön rá, hogy valójában mit is rejtett a csomag – vont fura párhuzamot a dokumentum kiszivárogtatása kapcsán Csige Tamás. A hajdúdorogi városvezető szerint egyébként ha ez az elképzelés komoly, akkor az akár az Alaptörvénnyel is szembe mehet.

Kormánypárti polgármesterek véleményére is kíváncsiak lettünk volna az ominózus dokumentumban leírtakkal kapcsolatban, de többen is azzal hárították el a megkeresésünket, hogy (bár hallottak róla) még nem találkoztak a nagy port felvert stratégiai elemzéssel.

– Petneházi Attila –


Az ASP-rendszer előnyei

 • Közös adatbázisban tárolja az adatokat
 • Szabványosítja az önkormányzati ügyintézést
 • Biztosítja az ügyintézők helyettesíthetőségét
 • Bárhonnan elérhetővé válik
 • Közvetlen központi kontrollt biztosít
 • Központi ellenjegyzésre ad lehetőséget
 • Az ügyintézés távmunkában is végezhető
 • Megakadályozhatja az eladósodottságot
 • Tetszőleges mélységű adatok leérhetők
 • A helyi korrupciónak elejét veszi
 • Tizedannyi dolgozóra lesz hozzá szükség
 • Országosan több tízmilliárd megtakarítás
hirdetés