Nagyvilág

2008.03.21. 09:25

Obama adatlapjában kutakodtak

<p>Az amerikai külügyminisztérium elbocsátotta két szerződéses munkatársát, egy harmadikat pedig figyelmeztetésben részesített, amiért belenéztek Barack Obama demokrata elnökjelölt útlevél-adatlapjába - derült ki csütörtökön.</p>

Obama szóvivője a személyiségi jogok "felháborító megsértésével" vádolta a kormányzatot és az ügy teljes kivizsgálást követelte, míg a Fehér Ház szóvivője szerint csak "meggondolatlan kíváncsiság" vezette a külügyminisztérium érintett munkatársait.

A külügyminisztérium szerződéses munkatársai három alkalommal, januárban, februárban és márciusban néztek bele Barack Obama útlevéllel kapcsolatos adatlapjába - közölte Sean McCormack fehér házi szóvivő. A külügyminisztérium számítógépes rendszerében néhány kiemelt ember adatlapját külön program figyeli, amely észleli, ha valaki a megfelelő engedély nélkül akar hozzáférni személyes adatokhoz - így tudták felfedezni az esetet.

Azt nem közölték, hogy a három érintett hozzáfért-e az útlevéligényléshez szükséges adatoknál többhöz is. A külügyminisztérium nem hozta nyilvánosságra, hogy kik és hol fértek hozzá az adatokhoz, és nem tudták megmondani, hogy miért néztek bele az adatlapba. Sean McCormack elmondása szerint valószínűleg csak "meggondolatlan kíváncsiságból" kukkantottak bele az Obama adatokba, közölve, hogy továbbra is vizsgálják az ügy körülményeit.

Barack Obama szóvivője a hírre reagálva az ügy teljes kivizsgálását követelte, az adatbiztonság és a személyiségi jogok "felháborító megsértésével" vádolt a Bush kormányzatot. Bill Burton közölte: tudni akarják ki és miért nézett bele a szenátor adatlapjába, és miért kellett ilyen sokat várni az eset nyilvánosságra hozatalával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!