OGY – TAB – Az NKA-hoz kerülhetnek bizonyos szerzői jogdíjak

Budapest – A Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) kell átutalniuk a jövőben a szerzői jogokat kezelő szervezeteknek azokat a jogdíjbevételeket, amelyeket nem tudnak kifizetni az elérhetetlen jogosultaknak, ha az Országgyűlés is megszavazza a törvényalkotási bizottság által csütörtökön elfogadott módosítást.

A testület a szerzői jogi törvényhez kapcsolódóan terjesztett be és fogadott el kormánypárti változtatást.

Ennek értelmében a jogosult tartózkodási helyének vagy magának a jogosultnak az ismeretlenség miatt ki nem fizethető jogdíjak 90 százalékát át kell adni az NKA-nak akkor, ha azt a beszedést követő három éven belül sem tudják kifizetni az érintettnek.

Ezeket a forrásokat az eddigiek értelmében a jogkezelő szervezet a felosztási szabályzata szerint maga osztotta volna szét.

Az NKA ugyanakkor az összeget a jogkezelő szervezet által képviselt jogosulti csoport javára használja fel, az NKA-törvényben szereplő céloknak megfelelően – tartalmazza a változtatás.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés