Nagyvilág

2013.06.11. 11:12

KSH: 1,8 százalékos infláció volt májusban

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Az elemzői várakozásoknál alacsonyabb, 1,8 százalékos infláció volt májusban, és az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Az elemzői várakozásoknál alacsonyabb, 1,8 százalékos infláció volt májusban, és az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Londoni elemzők a csaknem negyven éve legalacsonyabb, 1,7 százalékos márciusi inflációs adat után az infláció gyorsuló, 1,9-2,1 százalékos májusi ütemére számítottak alapvetően a bázishatások miatt, mert a tavaly májusi 5,3 százalékos szint novemberig a legalacsonyabb volt az elmúlt év során.

Májusban 3,4 százalékkal csökkent az üzemanyag ára, de 0,6 százalékkal drágultak az élelmiszerek az idényáras termékek - friss zöldség, gyümölcs, burgonya - árának 7,2 százalékos emelkedése miatt.

Az éves áremelkedést visszafogta, hogy a rezsicsökkentés eredményeként a háztartási energia 8,5 százalékkal, ezen belül a gáz és a villany 10 százalékkal kevesebbe került, mint tavaly májusban, de 5,1 százalékkal olcsóbb volt az üzemanyag is. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,8 százalékkal esett.

Az élelmiszerek ára jóval az átlag felett, 3,7 százalékkal emelkedett, főként az idényáras élelmiszerek 17,1 százalékos drágulása miatt. A liszt 11,3, a sertéshús 5,4, az étolaj 5,3 százalékkal, a felvágott 7,0 százalékkal drágult.

A dohányáruk ára 15,4, a bor 10,5 százalékkal ugrott meg egy év alatt.

A szolgáltatások ára is jelentősen, 4,1 százalékkal emelkedett, alapvetően a szemétszállítás díjának 7,7 százalékos és a helyi tömegközlekedés tarifáinak 5,3 százalékos növekedése miatt, de 5,6 százalékkal többe került a postai szolgáltatás is, a statisztikai bontásban fel nem sorolt egyéb szolgáltatások ára pedig 12 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkek 1,8 százalékkal olcsóbbak voltak, mint tavaly májusban, és 0,2 százalékkal csökkent az áruk egyedül májusban. A ruházati cikkek 0,3 százalékkal drágultak egy hónap alatt májusban, de még így sem érték el a tavalyi árszintet, 0,2 százalékkal elmaradtak a tavaly májusitól.

A szezonálisan kiigazított maginfláció az áprilisival megegyező 0,2 százalékos volt az előző hónaphoz és 3,2 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest.

A nyugdíjas fogyasztói árindex a teljes kosárra vetített éves áremelkedésnél alacsonyabb, 1,7 százalékos drágulást jelzett májusban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!