OGY – Pontosítások a szövetkezeti hitelintézeti integrációs módosításon

Budapest – Visszahelyezne a szövetkezeti hitelintézetek integrációjával kapcsolatos törvénybe egy abból véletlenül kikerülő részt az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, amely hétfő este tárgyalta meg az aznap a Ház elé beterjesztett törvényjavaslatot.

A testület a kormány kezdeményezésére zömében szövegpontosító és koherenciazavart kiküszöbölő változtatásokat fogadott el a nemzetgazdasági miniszter előterjesztéséhez, amelyet kivételes eljárásban tárgyal a Ház, így arról már kedden szavazhatnak.

A bizottság ülésén Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a javaslatot azzal indokolta, hogy a takarékszövetkezeteknél is szükséges a stabilitás és a transzparencia biztosítása.

Ez fokozható azzal, ha a bankrendszernél alkalmazott felügyeleti szabályokat ezen szektorra is kiterjesztik – mondta.

Hornung Ágnes a bizottság elé hozott változtatás egy pontját azzal indokolta, hogy ezt a paragrafust azért helyezik vissza, mert az egy technikai hiba miatt kikerül volna a törvényből.

Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte: látta-e az igazságügyi miniszter az eredeti előterjesztést, amelynek még hatályba lépő rendelkezése sem volt, ki írta azt, és mikor tárgyalt arról a kormány? Kifogásolta, hogy ugyan eddig a Miniszterelnökséghez tartozott a szövetkezeti hitelintézetek integrációja, most mégis a nemzetgazdasági tárca nyújtott be azzal kapcsolatos változtatást.

Utalt Demján Sándor nagyvállalkozó kormányfőnek írt levelére és Orbán Viktor arra adott válaszára, majd kijelentette: szerinte ugyanaz zajlik, mint a Széchenyi Bank esetében, vagyis jogalkotással, feltőkésítéssel adnak haveroknak pénzintézeteket.

Szilágyi György (Jobbik) azt a kérdést tette fel a kormány képviselőjének: “mit szeretne Spéder Zoltán, mit szeretne Demján Sándor és mit szeretne a Bankszövetség?” Megjegyezte: a javaslatból csak az derül ki, mit enged Orbán Viktor.

Hornung Ágnes úgy felelt: a bankrendszer stabilitása, a versenysemlegesség mind a gazdasági növekedést szolgálja, amiért tárcája felel.

– MTI –
hirdetés