OGY – Pontosítaná a népszavazási törvény módosítását a törvényalkotási bizottság

Budapest – Pontosításokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a népszavazási törvény módosításához arra az esetre, ha kétszázezer aláírást nem sikerül összegyűjtenie a kezdeményezőnek, de legalább százezret igen.

A testület – csütörtöki ülésén – egy korábbi, 1997-ben hozott alkotmánybírósági határozatra tekintettel iktatta be a jogszabályba a módosítást, amely kimondta: legalább százezer aláírás esetén az Országgyűlésnek nem kötelező kiírnia a népszavazást, ám azt mérlegelheti.

Az újonnan javasolt változtatás ezért szabályozza, milyen formában kell leadni az aláíróíveket a Nemzeti Választási Irodán, és meghatározza a szankcióját annak, ha ez elmarad.

A bizottság a könyvvizsgálókat érintő előterjesztésen is változtatna, indítványa alapján a könyvvizsgálók megbízatása nem öt-, hanem nyolcéves maximális időre szólhat.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés