OGY – Martonyi: jól működött az Információs Hivatal a Külügyminisztérium irányítása alatt

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – Martonyi János külügyminiszter szerint az elmúlt két évben kedvező tapasztalatokat hozott, jól működött a brit modell alapján kidolgozott rendszer, amelyben az Információs Hivatal a Külügyminisztérium irányítása alá tartozott.

 

A tárcavezető az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén azt mondta, várhatóan jól működik majd az a megoldás is, hogy a Miniszterelnökség irányítása alá kerül a hivatal, hiszen az általa szerzett információkra több tárca is igényt tarthat, ami indokolhatja a központi irányítás alá vonását.

Úgy fogalmazott, a lényeg, hogy az eddig kialakult szoros együttműködés a hivatal és a Külügyminisztérium között megmaradjon, és ennek adottak a feltételei. Mivel alapvetően külső információkat szerez a hivatal, elsőszámú “megrendelője” a Külügyminisztérium, annak idején ezért került a hivatal a tárcához – emlékeztetett. Megjegyezte: a Külügyminisztérium maga is folyamatosan gyűjt információkat, a különbség a tárca és a hivatal között a felhasznált eszközökben van.

A törvény értelmében a hivatal a tevékenységét önállóan végzi, a külügyminiszter beavatkozási köre eleve korlátozott volt – hangsúlyozta. Kiemelte: az elmúlt két évben a hivatal szigorúan a jogszabályi keretek között, szakmai alapon látta el feladatait, magas színvonalú munkát végzett. Hozzáfűzte, a tárca soha nem lépte túl törvényi kereteket, tiszteletben tartotta a hivatal önállóságát.

Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére a külügyminiszter közölte, az átalakításnak nincsenek személyi összefüggései. A tárca feladata az elmúlt két évben az volt, hogy a lehető legjobban működtesse az eddigi struktúrát, és “rendben mentek a dolgok”.

Mile Lajos (LMP) érdeklődésére elmondta, megfelelően előkészített volt a döntés, és semmilyen hatása nincs a hivatalnak a szövetséges államok hasonló intézményeivel kialakított együttműködésére.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a szíriai harcokkal kapcsolatos fejleményekről kérdezte Martonyi Jánost. A tárcavezető kifejtette, Magyarország damaszkuszi nagykövetsége továbbra is működik, eltérően az Európai Unió tagállamainak többségének követségeitől. Damaszkuszban elsősorban közép-európai és skandináv országok működtetik továbbra is külképviseletüket – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy továbbra is mindent megtesznek a magyar túszok kiszabadításáért, akik az eddigi információk szerint “politikától független csoportok” kezében vannak.

Szíriában április végén raboltak el két magyar állampolgárt, akkor Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy rablótámadás történt egy cég telephelyén az ország északkeleti részén. A túszok kiszabadítása érdekében a helyszínre utaztak a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

 

 

bbkr \ bki \ bdó

 

MTI

Címkék: