OGY – Indul az integrált borászati információs rendszer

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) – Augusztusban már várhatóan működik az Integrált Szőlészeti és Borászati Információs Rendszer (ISZBIR) első üteme – mondta Zarka Péter, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) osztályvezetője az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának keddi ülésén.

 

A szakember kifejtette: az ISZBIR segítségével a szőlészeti és borászati ágazatban létrehozható többek között egy központi adatbázis, egy egységes gazdálkodói ügyfélnyilvántartás, valamint adatcsere a különböző társintézmények között, továbbá támogathatóak lesznek a rendszerrel a hatósági ellenőrzések.

Emellett az információs rendszer segítségével a gazdálkodók egyszerűbben, átláthatóbban intézhetik mindennapi gazdasági ügyeiket – tette hozzá Zarka Péter. Az osztályvezető a rendszer kifejlesztésének költségeit nem részletezte.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára ugyanakkor az MTI-nek elmondta: 2009-ben a szóban forgó rendszer fejlesztésének költségét a HNT-nél 75-80 millió forintra becsülték. Hozzátette: “Ez valószínűleg azóta nem lett olcsóbb”.

A főtitkár arról is beszélt, hogy az ISZBIR kifejlesztése alapvetően uniós kötelezettség. Gazdasági aktát kell vezetnie – működtetnie – ugyanis minden olyan gazdálkodónak a szőlő- és borágazatban, aki ezen a területen árutermelő tevékenységet folytat. Ehhez szükséges az integrált számítástechnikai rendszer létrehozása, amelynek segítségével könnyebb lesz az adminisztrációs feladatok intézése, például a hegybírói tevékenység ellátása.

Horváth Csaba kitért arra: áttekinthetőbb lesz így a termékpálya, ez a tisztességes termelők érdekeit szolgálja, könnyebben követhető lesz ugyanis az árumozgás.

 

 

gcv \ gtb \ gte

 

MTI

Címkék:


Sporthírek