Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.14. 08:51

Üvegablak és romatelep - a szentpéteri valóság

<p>Sajószentpéter - Nem elég üvegablakok sarkaiban elméleti konstrukciókat kitalálni, a valóságot is ismerni kell, ezért időnként érdemes vidékre - és ott is a leginkább hátrányos helyzetben levő térségekre - látogatni.</p>

Ezzel az okfejtéssel invitálta a Parlamentben Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági minisztert Sajószentpéterre az észak-borsodi város polgármestere, dr. Faragó Péter. A meghívást nem hárította el a tárca első embere, innen kezdve felfgyorsultak az események és pénteken ízelítőt is kapott Bajnai Gordon arról, hogyan is élnek "idelenn" az emberek.

Sikeres pályázatokat!

A nagy ipari kultúrával rendelkező Sajószentpéteren először a romatelepre látogatott el a miniszter, ahol a kisebbségi önkormányzat vezetőivel is találkozott és sűrűn jegyezte fel noteszába az elhangzott problémákat. Ezt követően a város közintézményeinek állapotával ismerkedett. Azt az első vizit alkalmával azonnal észrevette, hogy akad tennivaló bőven, mivel egy sor dolog fejlesztésre szorul, ám a pénzhiány sok mindennek gátat szab. A feltételek hiánya miatt azonban nincs könnyű helyzetben a sajószentpéteri önkormányzat sem, mert a lakosoknak jó közszolgáltatást kell biztosítaniuk. Hogy milyenek ennek a lehetőségei ? A kiutat a sikeres uniós pályázatokban látja Bajnai Gordon. Hiába tesznek ugyanis mindent rendbe, ha nem lesz elegendő adófizetés helyben.

Fórumon hallgatta meg a miniszter a sajószentpéteri kistérség polgármestereinek a véleményét, kérését és javaslatát. Varbótól Radostyánon át Sajókápolnáig, Boldvától Sajóecsegig teljes volt az egyetértés abban, hogy csak közösen érhetnek el eredményeket. Nyolc község ezért pályázott közösen a közvilágítás korszerűsítésére, a 40 éves lámpatestek egyébként sem gazdaságosak.

A pályázati rendszer késedelmeit az okozza - hangsúlyozta a miniszter -, hogy például az országban 1577 darab iskolapályázat érkezett be, a nem nyerők szinte mindegyike fellebbezett, a beadványokat háromszor kellett eddig megnézni, így nem csoda, ha megcsúszik a határidő. Az ügyintézés gyorsítása érdekében nagyobb körjegyzőségeket szeretnénk kialakítani, ahol már nem lenne kritérium a szomszédság elve, elég lenne a közeliség is. Erről tárgyalunk a hét önkormányzati szövetséggel - jelentette ki Bajnai Gordon.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!