OGY – Határozatképtelenség miatt elmaradt a nemzetbiztonsági bizottság ülése

Budapest – Határozatképtelenség miatt elmaradt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki kezdeményezésre, péntekre összehívott zárt ülése, amelyen a napirendi javaslat szerint a Spéder- és a Portik-ügy nemzetbiztonsági vonatkozásairól tárgyaltak volna. A Fidesz azzal indokolta a kormánypártok képviselőinek távolmaradását, hogy hecckampánynak tartják az eseményt, és nem asszisztálnak ahhoz, hogy az ellenzék “önző és hazug politikai homokozóvá silányítsa” a bizottságot.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke újságíróknak azt mondta: “a mai napon a kormánypártok durva támadást intéztek a jogállamiság ellen, hiszen nem (…) tették lehetővé, hogy a nemzetbiztonsági bizottság határozatképes ülést tartson”.

Két fontos témában tájékozódtak volna, válaszokra van szükség a Spéder- és a Portik-ügyben – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, majd úgy folytatta: nem tudni hova vezetnek a szálak a Spéder-ügyben, nem tudni mi az igazság; mindenki választ vár arra, hogy milyen összefonódások vannak a kormányzati és a gazdasági elit között.

Molnár Zsolt elmondta, arra is választ vártak volna, hogy mi igaz Portik Tamás volt Energol-vezető állításaival kapcsolatosan, mit lehet tudni arról, hogy ki és hogyan értesült a Portik-ügyben nyomozók személyéről.

A bizottság nem adta fel, a későbbiekben ki fogják deríteni az igazságot – hangoztatta Molnár Zsolt.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormányoldal a “demonstratív távolmaradással igazolta és bizonyította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint – minimum – nagyon kényelmetlenek a Fidesznek a kirobbant (…) ügyek”. “Vélelmezhető, hogy nem feltétlenül tiszták ezekben a kérdésekben” – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint a kormánypárti képviselők a lehető legrosszabban jártak el azzal, hogy megakadályozták az ülést.

Szél Bernadett (LMP) újságíróknak azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-KDNP ellehetetleníti a nemzetbiztonsági bizottság munkáját. “Olyan nincsen, ha valakinek többsége van egy testületben, és számára kényes ügybe botlik, akkor gyakorlatilag távolmaradásával ellehetetleníti” a testület munkáját – fogalmazott.

Szél Bernadett Mirkóczki Ádámhoz hasonlóan arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP-nek nincs észszerű magyarázata arra, hogy miért maradtak távol képviselői az ülésről. A kormánypárti képviselők nagyon rossz döntést hoztak – értékelt.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Németh Szilárd az MTI-hez péntek reggel eljuttatott közleményében tudatta: a fideszes és KDNP-s képviselők “nem vesznek részt az ellenzék által kierőszakolt hecckampányban, ezért nem mennek el a kormánypárti politikusokkal való egyeztetés nélkül, sebtében összerántott nemzetbiztonsági bizottsági ülésre”, amit Molnár Zsolt kezdeményezett.

Sem az ülés napirendje, amit egy maffialeszámolásban játszott szerepéért jogerősen 15 évre elítélt bűnöző valótlan állításai, valamint minden alapot nélkülöző sajtóértesülések képeznek; sem összehívásának módja nem teszi lehetővé, hogy a Fidesz-KDNP képviselői bármilyen érdemi vitát folytassanak a bizottságban – írta.

A közlemény szerint Molnár Zsolt egyeztetés nélküli sietségnek nem lehet más az oka, mint a gyors politikai botránykeltés és szerepelni vágyás a hétvégi szocialista tisztújítás előtt.

“A baloldal az ülés napirendjét egy olyan jogerősen elítélt bűnöző szavaira alapozza, aki 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint nem másra vállalkozott, minthogy fideszes politikusok kompromittálására gyűjtsön vagy gyártson információkat. Az egyik ilyen lejáratandó politikusként Rogán Antalt említik meg. Ezen tények ismeretében teljességgel hiteltelennek tekinthető mindaz, aminek kapcsán a szocialisták most ülést szeretnének összehívni” – fogalmazott Németh Szilárd.

Közölte, “a bűnöző hamis vádjaira” már megszületett a válasz: Rogán Antal részt vesz a bírósági szembesítésen, és hamis tanúzásért feljelenti Portik Tamást.

Az ülés másik napirendi pontja pedig egy olyan folyamatban lévő büntetőügy nyomozati anyagáról szóló sajtóértesüléseket tárgyalna, amibe a nemzetbiztonsági bizottság sem tekinthet bele – írta Németh Szilárd, aki úgy zárta közleményét: “a Fidesz-KDNP frakció bizottsági tagjai a leírtak értelmében nem statisztálnak ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot önző és hazug politikai homokozóvá silányítsa az ellenzék.”

– MTI –
hirdetés