OGY – Határozatképtelen volt a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottsága

Budapest, 2014. február 12., szerda (MTI) – Határozatképtelen volt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága szerdára meghirdetett ülésén, mivel az albizottság tagjai közül csak az elnök, Harangozó Gábor (MSZP) jelent meg. Ezért az albizottság a napirendi javaslatot sem tudta elfogadni.

A tervezett napirend szerint tájékoztatót hallgattak volna meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának és a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának a földhaszonbérleti pályázati eredményeiről.

Az ülésén megjelent Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke és Lengyel Szilvia (LMP) országgyűlési képviselő, Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára, valamint több elégedetlen gazdálkodó, akik a földpályázatokon nem nyertek. A testületi ülés az albizottság elnökének a határozatképtelenséget történő megállapítása után konzultációs beszélgetéssé alakult át.

Mindhárom ellenzéki képviselő azon az állásponton volt, hogy az állami földek haszonbérletére beérkezett pályázatokat nem kellő alapossággal és nem megalapozott módon bírálták el, ezért a mostani pályázati rendszer megváltoztatását tartják szükségesnek.

Bitay Márton Örs, reagálva a felvetésekre, ismertette: egy-egy megpályáztatott birtoktestre általában 4-5-szörös volt a túljelentkezés, de volt olyan eset is, amikor 37-szeres. Jelezte: azokat az eseteket, ahol szabálytalanság gyanúja merül fel, kivizsgálják, és ha a gyanú beigazolódik, szankciók következnek, végső soron a földet is elvehetik a korábbi nyertestől.

Emlékezetett arra, hogy a miniszterelnök rendelte el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatát a Hortobágyi Nemzeti Park azon területei esetében, amelyeket haszonbérbe kívántak adni. Tudomása szerint az elmúlt kormányzati ciklus vége felé 30 “ügyfélnek” hosszabbították meg pályáztatás nélkül – 45 ezer hektárra – az állami tulajdonú földek haszonbérleti szerződését.

Gőgös Zoltán azt kérte, hogy ezt dokumentumokkal igazolja az államtitkára. Amennyiben ezt záros határidőn belül nem teszi meg, úgy jogi lépéseket tesz a szocialista képviselő.

– MTI –