OGY – Folytatta a meghallgatásokat a Volánbusz reorganizációját vizsgáló bizottság

Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) – A Volánbusz reorganizációs programját vizsgáló parlamenti bizottság kedden többek között Lepp Lászlót, a reorganizációs program során alvállalkozóként üzemeltetővé vált Kontakt-Busz Kft. ügyvezető-résztulajdonosát hallgatta meg.

 

Lepp László egy Volán üzemegység irányítója volt, majd 2006-ban távozott a cégtől. Lányával egy tanácsadónak szánt céget alapított, Kontakt-Busz Kft. néven, amelybe hamarosan beszállt a luxemburgi székhelyű Taibo Beteiligungen AG nevű társaság 230 millió forinttal. Ebből 30 millió forint lett a jegyzett tőke, 200 millió célja pedig a Volán által kiírt vonal-üzemeltetés finanszírozása volt, feltéve, hogy megnyerik a tendert. A befektetőt a szintén luxemburgi Ermis Investment S.A. követte a tulajdonosok között.

Miután nyertes lett a cég, kínai buszokat vásárolt, és alvállalkozója lett a Volánbusznak. A kínai buszok világszínvonalú gyártók részegységeiből készültek, és az áruk csak 70 százaléka volt a más gyártmányú, hasonló műszaki színvonalú buszokénak – jegyezte meg az ügyvezető.

Spaller Endre (KDNP) szerint több, a luxemburgi cégcsoporthoz tartozó társaság lett alvállalkozója a Volánbusznak, illetve vásárolt attól vagyontárgyakat.

Az egyik luxemburgi bejegyzésű cég ügyvezetője Bakos Tímea, aki Darvas Petrát váltotta ezen a poszton. Mindketten a Mezei Róbert Ügyvédi Iroda alkalmazottai, így őket is meghallgatta a bizottság. Az iroda névadója, Mezei Róbert a képviselőknek elmondta, hogy Luxemburgban kiváló jogi és intézményi feltételei vannak a befektetéseknek. A nyugdíjbiztosítók és más intézményi befektetők vagyonát holding társaságok kezelik, ezek jelentek meg a Volánbusz körül is, és fektettek tőkét a cégbe.

A magyar ügyvédi iroda többféle szolgáltatást nyújtott ezeknek a holding társaságoknak, így például ügyvezetőt, felügyelő bizottsági tagokat segített delegálni a magyar leányvállalataikba, és ellátta a kézbesítési megbízotti pozíciót is. Ez azonban nem több annál, mint hogy a cég nevére érkező hatósági küldeményeket továbbítják a tulajdonosnak – mondta az ügyvéd.

Mezei Róbert vállalta, hogy segít felvenni a kapcsolatot az ügyben szereplő luxemburgi cégekkel, mivel a bizottság úgy véli, a tulajdon azoktól magyar magánszemélyekhez ment tovább.

 

 

ghg \ gtr \ gte

 

MTI

Címkék: