OGY – Egyelőre nem lesz törvényjavaslat az anonim szülésről

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) – Leszavazta az anonim szülésről szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét a parlament egészségügyi bizottsága hétfői ülésén.

Szél Bernadett és Ertsey Katalin LMP-s politikusok anonim szülésről szóló önálló indítványa már megjárta egyszer a bizottságot, azonban a dokumentum akkor sem kapott többséget. Szél Bernadett a hétfői bizottsági ülésen elmondta, a határozati javaslati formával a kormány kezébe adják az anonim szülést szabályozó jogszabálytervezet elkészítésének lehetőségét.

A független képviselők bevezetnék az anonim szülést és terhesgondozást, hogy ezzel is csökkenjenek a csecsemőgyilkosságok és a terhességmegszakítások száma. Szél Bernadett kifejtette, javaslatuk lényege, hogy a gyermeküket megtartani nem akaró várandós nők nevük megadása nélkül vehessenek igénybe terhesgondozást, majd szülésükhöz a kórházi ellátást. A kórház csak az érintett társadalombiztosításának meglétét ellenőrizhetné. Az így megszületett gyermekek hat hét után válnának örökbefogadhatóvá.

Szily Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság képviseletében elmondta, ha megkapják a bizottsági felhatalmazást, várhatóan őszre lehet javaslat az anonim szülésről. Kiemelte, számos jogi és adatvédelmi problémát meg kell vizsgálni a jogszabályhoz, így például ki kell zárni, hogy az anonim szülés során a Magyarországon tiltott dajkaanyaság teret nyerjen.

A bizottságban több képviselő is előremutatónak találta hozzászólásában a szabályozás megkezdését, végül azonban öt igen, nyolc nem és négy tartózkodás mellett leszavazta a testület az anonim szülés bevezethetőségét célzó javaslat tárgysorozatba vételét. Igennel csak az MSZP és a Jobbik képviselői szavaztak.

– MTI –