OGY – Állami tisztviselők értékelik a projekteket

Akt.:
Budapest, 2016. április 25. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felszólal az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 25-én.
Budapest, 2016. április 25. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felszólal az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 25-én. - © MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest – Állami projektértékelői szaknévsor létrehozásáról döntött kedden a parlament.

A fejlesztési forrásokra vonatkozó új pályázati értékelési rendszer lényege, hogy a folyamatot állami tisztviselők, állami érdekkörben dolgozók végzik, ezzel megszűnik az értékelések kiszervezése – ismertette korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ezzel átláthatóbb és igazságosabb viszonyok jönnek létre, és csökken a korrupciós kockázat.

A tárcavezető indítványában kiemelten fontosnak nevezte, hogy a Széchenyi 2020 fejlesztési programban támogatott beruházások révén megvalósuljanak az ország társadalmi és gazdaságpolitikai céljai.

Értékelése szerint az új keretrendszer garantálja, hogy kizárólag szakpolitikai szempontok érvényesüljenek az értékelésnél és az folyamat független legyen a külső, piaci szereplők érdekeitől.

A projektértékelők sorába büntetlen előéletű, az előírt biztonsági követelményeknek megfelelő állami alkalmazottak kerülhetnek, akik a plusz feladatokért plusz díjazást kapnak, hazai forrásból.

A 117 igen, 37 nem szavazattal és 28 tartózkodás mellett elfogadott jogszabályváltozás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

– MTI –