OGY – A települések hasznosíthatják a közterület-felügyeleti bírság-bevételeket

Budapest – A kormánypárti frakciók azt kezdeményezik, hogy teljes egészében az önkormányzatok gazdálkodhassanak a közterület-felügyelet által kiszabott szabálysértési helyszíni bírságból származó bevétellel. A kezdeményezést a kormányzat egyelőre nem támogatja.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésén egyhangúlag fogadta el az erről szóló módosító javaslatot a szabálysértési törvény változtatásához kapcsolódóan.

Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke azonban ismertette: a kormányzat egyelőre nem támogatja a kezdeményezést, így a törvényjavaslat szűk két hét múlva esedékes zárószavazásig dől el, melyik álláspontot tartalmazza majd a szabálysértési törvény.

A testület módosító javaslatot fogadott el a közigazgatási bürokráciacsökkentést célzó törvényjavaslathoz is, amelyek értelmében a fogyasztóvédelmi referensek képzésével és vizsgáztatásával kapcsolatos tevékenység adminisztratív terhei a jövőben a képzés szervezőjére hárul, így csökken a hatóság terhelése.

A szocialista Gőgös Zoltán bírálta, hogy a referensek nem állami iskolarendszerben szerezhetnek képesítést, ehelyett szerint kormányközeli cégek kaphatják meg a feladatot, amelyek “megfoghatatlan papírt” adnak majd.

– MTI –
hirdetés