OGY – A magyar-lengyel szolidaritás éve lehet az idei

Budapest – A magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánítaná a 2016-os esztendőt az Országgyűlés. Erről közös határozati javaslatot nyújtott be pénteken a Ház elnöke, az öt frakció vezetője, valamint a lengyel nemzetiségi szószóló.

Az előterjesztés szerint az 1956-os júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar forradalom hatvanadik évfordulójának emléket állítva nyilvánítanák a magyar-lengyel szolidaritás évének az ideit, az Országgyűlés a lenyel Szejm és Szenátus egyetértésében.

“A magyarok és lengyelek hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk és az Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabigában tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni” – szerepel az előterjesztésben.

A határozati javaslat indoklásában az is olvasható, hogy a magyarok és a lengyelek a kommunizmus elleni harcukban csak önerejükre és egymás támogatására számíthattak.

A javaslatot Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló, Kövér László házelnök, Kósa Lajos (Fidesz), Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik), Harrach Péter (KDNP) és Schiffer András (LMP) nyújtotta be.

– MTI –
hirdetés