Helyi közélet

2008.09.10. 15:49

Német filmforgatás a Régi Vigadóban

<p>Debrecen - Debreceni szervezők is megszólalnak a páneurópai piknikről szóló német dokumentumfilmben, melyet jövőre mutatnak be Németországban és Franciaországban is. <dia width="900" height="700" alt="Páneurópai piknik 2008.09.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/P_neur_pai_piknik_2008_09_10_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Páneurópai piknik 2008.09.10." /></a></dia></p>

Mészáros Ferenccel és Filep Máriával, a páneurópai piknik debreceni ötletadóival készített riportot a német ARD tévécsatorna tegnap, a keleti blokk összeomlásáról szóló, ötrészes dokumentumfilm-sorozatának Magyarországot bemutató ötvenkét perces epizódjához a Régi Vigadóban.

– Elsősorban a piknik csendes hőseit szeretném bemutatni a filmben, akik meglátásom szerint most, mintegy húsz évvel az események után sem kapnak elég elismertséget – magyarázta Jürgen Ast, a filmsorozat német rendezője. – Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a piknik létrejötte magától értetődő volt, holott magánemberek civil kurázsijára volt szükség ahhoz, ami végül az egész világtörténelmet megváltoztatta. A piknik 1956-os történésekkel való összefüggéseit is szeretném megtalálni és bemutatni – folytatta a rendező, aki korábban az ’56-os forradalmunkról is készített dokumentumfilmet, és úgy véli, Magyarország a világtörténelemben vállalt szerepét túl szerényen értékeli.

Közös ünnep

– Az egykori határnyitás huszadik évfordulóját Németország 2009-ben méltó módon szeretné megünnepelni, és úgy gondolja, hogy az ünnepléshez Magyarországnak is csatlakozni kellene – mondta Filep Mária, a piknik egyik szervezője.

– Öt év küzdelemmel végre sikerült elérnünk azt, hogy Sopron mellett Debrecen is kapcsolódjon be a megemlékezésbe. A páneurópai pikniket debreceni és soproni polgárok közösen szervezték, amit ha a politikai elit is felvállalt volna, Magyarországnak komoly erkölcsi dicsőséget jelenthetne – magyarázta Mészáros Ferenc, a piknik debreceni ötletgazdája.

A dokumentumfilmet – melyben a debreceni szervezőkön kívül többek közt Pozsgay Imre és Vass László, valamint a piknik alatt az ideiglenes határátkelőnél szolgálatot teljesítő Bella Árpád alezredes is megszólal – jövőre, az esemény huszadik évfordulóján mutatják be Németországban és Franciaországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában