Offshore-botrány – Tevékenysége jelentős részét Kínán keresztül bonyolította a Mossack Fonseca

Peking – A nemzetközi offshore-botrány középpontjában szereplő panamai székhelyű ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca közreműködésével alapított fiktív, de még aktív üzleti vállalkozások közel egyharmadát az iroda kínai, illetve hongkongi kirendeltségein keresztül jegyezték be – jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap csütörtökön.

A napokban nyilvánosságra hozott kiszivárogtatások szerint a kétes ügyletekben Kínában több jelenlegi és múltbéli politikai vezető közelebbi-távolabbi rokona, családtagja érintett, de a legújabb hírekben neves milliárdos üzletembereket is beazonosítottak.

Úgy tudni, offshore cége volt a kínai államelnök sógorának, Teng Csia-kujnak, akinek nevét 2009-es hivatkozással két vállalathoz kötik. 2012-ben, amikor Hszi Csin-pinget pártfőtitkárrá választották, nővére férjének ezen vállalatai azonban már inaktívak voltak.

A listán szerepel az egykori miniszterelnök, Li Peng lánya, a népfront volt országos elnökének, Csia Csin-lingnek az unokája, valamint egy, az éppen korrupciós ügyek miatt életfogytig tartó börtönbüntetését töltő volt csungkingi párttitkárhoz, Po Hszi-lajhoz köthető személy is.

A brit BBC a jelenlegi politikai csúcsvezetés további két tagjának, Csang Kao-linek és Liu Jün-sannak rokonait is azonosította a panamai listán szereplő nevek között. A legfrissebb jelentések szerint Hu Jao-pang néhai pártfőtitkár és Ceng Csing-hung volt alelnök családtagjai is érintettek, de még Mao Ce-tung néhai elnök unokájának házastársát is felfedezték a több mint 214 ezer nevet tartalmazó panamai névsorban.

Kínában a panamai iratok egyelőre nem keltettek nagyobb feltűnést a közvélemény körében, ami annak köszönhető, hogy a sajtó központi utasításra mellőzi az ezzel kapcsolatos híreket, azokról érintőlegesen számol be, a közösségi médiát pedig gőzerővel szűrik a kapcsolódó tartalomra. A nyugati televíziós csatornák (CNN, BBC) híradásaiban a “nem kívánatos” jelentések idejére a képernyőt elsötétítik.

A kínai külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva a vádakat még kedden alaptalannak nevezte, és Hung Lej azóta sem kívánta érdemben kommentálni az offshore-botránnyal kapcsolatos híreket.

– MTI –