Offshore-botrány – Putyin: a kiszivárogtatások részei az Oroszország meggyengítését célzó erőfeszítéseknek

Moszkva – Visszautasította a személyét a panamai offshore-iratokhoz kapcsolni szándékozó törekvéseket csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint a kiszivárogtatások részét képzik a Nyugat Oroszország meggyengítését célzó erőfeszítéseinek.

Putyin az általa 2011-ben útjára indított Összoroszországi Népfront élőben közvetített, Igazság és méltányosság elnevezésű szentpétervári újságírófórumán arra hívta fel a figyelmet, hogy noha az iratokban ő személy szerint nem szerepel, a fényképe a híradásokban mégis előtérben szerepel az ügyben valóban érintettek között. Hangsúlyozta, hogy a “panamai iratokban” (Oroszországgal kapcsolatban) nem volt jele a korrupciónak.

“Ellenfeleinket mindenekelőtt az orosz nemzet, a soknemzetiségű orosz nép egysége és szilárdsága nyugtalanítja. Arra törekednek, hogy belülről ingassanak meg és engedelmesebbekké tegyenek bennünket” – mondta.

Az orosz elnök “információs terméknek” nevezte azt, hogy ha már róla nem találtak semmit, megtalálták néhány ismerősét és barátját, “kiástak valami anyagot” és azt összeillesztették. Az offshore-botrány célzott kirobbantásával – a WikiLeaksre hivatkozva – az Egyesült Államok “bizonyos tisztségviselőit és hivatalos ügynökségeit” vádolta meg. Szavai szerint az amerikai kormány néhány (meg nem nevezett) tisztségviselője bocsánatot kért a történtekért.

“Nem azért, mert szégyellik magukat, hanem azért, mert okosabbak azoknál, mint akik ezt tették” – mondta.

“Amikor az amerikai külügyminisztérium vagy az amerikai kormány tisztségviselői durva dolgokat mondanak, az egyet jelent azzal, hogy érdekelt személyekként leleplezik magukat” – tette hozzá.

Mint mondta, ez rossz az Egyesült Államoknak az eredmény szempontjából és “nagyon jó számunkra, mert jól tudjuk, hogy ki rendelte meg a zenét”.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy büszke a “panamai iratokban” szereplő Szergej Roldugin csellista barátságára. Az elnök szerint a zenész semmilyen törvénytelenséget nem követett el és csaknem minden vállalkozásból szerzett pénzét arra költötte, hogy hangszereket vásároljon külföldön, amelyeket orosz közintézményeknek adományozott. Emellett, szintén önerőből orosz kulturális eseményeket támogatott külföldön.

Oroszországban a kormányzati kommunikáció szerint Putyin ellen a szeptemberi parlamenti választások előtt lejárató kampány indult.

Az elnök a nyilvánosságért vívott küzdelem egy másik területéről szólva kijelentette:

“Bármilyen erősen akarják is egyesek lekicsinyelni a terror elleni harcban (Szíriában) tett lépéseink világra szóló jelentőségét, lehetetlen lebecsülni ezeket az eseményeket. Ennek ellenére van ilyen óhaj” – mondta.

Vlagyimir Putyin hangot adott álláspontjának, miszerint az orosz sikerek körüli médiacsend oka a Moszkva elszigetelésére való törekvés volt “bizonyos események, például a Krím után”.

Az orosz elnök szerint a Szíriában történtek közvetlenül rávilágítottak Oroszországnak arra a képességére, hogy nem csak a határai közelében, de azoktól távol is problémákat oldjon meg. Szavai szerint korai lenne még azt mondani, hogy Szíriában radikális fordulat következett volna be, de nyilvánvaló, hogy Moszkva elérte a célját, ami elsősorban a szíriai államiság és a törvényes hatalom megerősítése volt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szíriai kormányerők a részleges orosz csapatkivonás után is folytatják – orosz támogatással – a települések visszafoglalását a “terroristáktól”. Putyin szerint az amerikaiak, az európaiak is “elismerték”, hogy a harc kizárólag az Iszlám Államhoz hasonló terrorszervezetek ellen folyt.

Elismerően szólt a február 27-én életbe lépett szíriai tűzszünet érdekében tett orosz-amerikai erőfeszítésekről, ugyanakkor azzal vádolta meg Washingtont, hogy megszegte a fegyverfokozatú plutónium újrafeldolgozására vonatkozó kötelezettségeit. Putyin ezzel indokolta, hogy távol maradt az amerikai fővárosban a múlt héten megtartott nukleáris biztonsági csúcsról.

Putyin emlékeztetett rá, hogy a hidegháborúban rivális Oroszország és az Egyesült Államok az évezred első éveiben arról állapodott meg, hogy megsemmisíti a fegyverfokozatú plutónium-tartalékait. Szavai szerint ezt Moszkva megtette, ám Washington olyan eljáráshoz folyamodott, amely fenntartja számára a “visszaalakítási potenciált”.

“Partnereinknek meg kell érteniük, hogy képesnek kell lenniük kötelezettségeik teljesítésére” – mondta az orosz elnök.

– MTI –