Offshore-botrány – Nemzetközi fellépést szorgalmazott az osztrák kancellár

Bécs – Szigorúan fel kell tárni a panamai offshore cégekkel kapcsolatos ügy hátterét, és világos politikai választ kell adni a történtekre – olvasható a Werner Faymann osztrák kancellár által hétfőn kiadott közleményben.

Mivel nemzetközi kérdésről van szó, ezért európai válaszra van szükség, az államoknak a történtekre reagálva törvényekkel és büntetések kiszabásával kell fellépniük – szögezte le a kancellár.

Faymann kiemelte: a gazdasági válság kezelése során Ausztria számos intézkedést hozott, szabályozta a banktitok betartását, alkalmazta a nemzetközi automatikus információcserére vonatkozó szabályozást, és az agresszív adótervezés ellen is tett lépéseket.

A történtek megmutatják, hogy világszerte szükség lenne hasonló intézkedésekre – olvasható a közleményben.

A kancellár egyúttal szorgalmazta, hogy szigorúbban lépjenek fel a nemzetközi megoldásban nem együttműködő államokkal szemben. Úgy vélte: szankcionálni kell azon országokat, amelyek üzleti modellje lehetőséget teremt, hogy fedőcégekel adócsalást követhessenek el.

A kancellár az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy az ausztriai szálakat is megvizsgálják.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a Falter című lap közlése szerint panamai papírokban az is szerepel, hogy az ügyletek az ausztriai székhelyű Raiffeisen Bank International (RBI) és a Hypo Vorarlberg bankon keresztül is zajlottak. A médiabeszámoló szerint az RBI Petro Porosenko ukrán államfő ügyleteiben, a Hypo bank pedig húsz másik offshore társaság ügyeiben működött közre. Az illetékesek szerint a két cég a vonatkozó törvényeket és a gondosság követelményét betartva járt el.

Az ügyben az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) vizsgálatot kezdett. A Hypo bank vezetése hétfőn bejelentette, hogy a jövőben általánosan vissza kíván lépni az offshore ügyletek kezelésétől.

– MTI –