Offshore-botrány – Megválasztotta vizsgálóbizottságának tagjait az Európai Parlament

Brüsszel – Döntött az offshore cégek működésével és haszonélvezőivel kapcsolatos iratokat vizsgáló eseti bizottságának 65 tagjáról az Európai Parlament a csütörtöki brüsszeli plenáris ülésen. A bizottság magyar tagja Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke lett.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a vizsgálóbizottság az európai uniós tagállamok és az Európai Bizottság által a pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre vonatkozó uniós jog állítólagos megsértését és visszás alkalmazását vizsgálja.

A képviselőcsoportok által egységesen javasolt és elfogadott 65 fős vizsgálóbizottság megbízatása egy évre szól, ez idő alatt kell jelentést késztenie. Mandátumát két alkalommal meg lehet hosszabbítani, három-három hónappal.

Az offshore-botrány áprilisban robbant ki, miután a sajtóban információk jelentek meg több mint 214 ezer offshore cégről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott 11,5 millió dokumentum alapján. Az iroda rejtett tulajdonosi hátterű offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. E cégekkel a tulajdonosok feltehetően el tudják titkolni üzleti tevékenységüket, vagyonukat. Az iratokban több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel, jelenlegi vagy korábbi ügyfélként szerepelnek magas beosztású politikai vezetők is.

A most létrehozott EP-vizsgálóbizottság feladatköre kiterjed a LuxLeaks néven elhíresült botrány további részleteinek felderítésére is.

A LuxLeaks-botrány nem sokkal Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök – volt luxemburgi kormányfő – 2014. novemberi hivatalba lépését követően robbant ki, miután oknyomozó újságírók a kiszivárgott iratok alapján feltárták, hogy Juncker miniszterelnöksége alatt a nagyhercegség adóhivatala gyakorlatilag ipari léptékben tette lehetővé multinacionális vállalatok számára, hogy a máshol keletkezett bevételeik után, elvben más országokban fizetendő adójukat Luxemburgban róják le, de csak a töredékében.

Az Európai Bizottság ezzel egy időben az adóparadicsomok listájának összeállítását sürgeti. Pierre Moscovici, az uniós végrehajtó testület gazdasági és pénzügyekért, valamint adó- és vámügyért felelős tagja szerint az uniós tagállamoknak közös listát kell összeállítaniuk az adóparadicsomokról, és büntetést kell kilátásba helyezniük azon országokkal szemben, amelyek lehetővé teszik az adóköteles bevételek eltitkolását.

Az uniós tagállamoknak jelenleg eltérő listáik vannak az adóügyekben nem együttműködő országokról, és szabadon dönthetnek az esetleges korlátozó intézkedésekről.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter
További hírek a Gazdaság kategóriából


hirdetés