Offshore-botrány – Felmérés: háromévi mélyponton a Cameronnal elégedett brit választók aránya

London – Csaknem háromévi mélypontra süllyedt azoknak a brit választóknak az aránya, akik elégedettek David Cameron miniszterelnök tevékenységével, az adóelkerülés elleni fellépés ügyében pedig jóval kevesebben bíznak meg benne, mint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjében – áll a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég péntek este ismertetett legfrissebb felmérésében.

A YouGov vizsgálata, amely a panamai offshore-botrány kirobbanása után készült, kimutatta, hogy a konzervatív párti Cameron munkáját a választók 34 százaléka tartja megfelelőnek, az elégedetlenek aránya viszont 58 százalék.

Ez 2013 júliusa óta nem mért támogatottsági mélypont, és most fordult elő első ízben, hogy a Cameron munkájával elégedettek és elégedetlenek arányának különbsége rosszabb megítélést mutat, mint a Munkáspárt élén álló Jeremy Corbyn esetében.

A választók 30 százaléka mondta azt, hogy véleménye szerint Corbyn jó munkát végez, és 52 százalék fejtett ki negatív véleményt.

Ennek alapján Cameron “nettó elégedettségi mutatója” mínusz 24, Corbyné mínusz 22 – áll a YouGov ismertetésében.

A cég felmérése arra is kitért, hogy a választók kit tartanak megbízhatóbbnak az adóelkerülés problémájának kezelésében, és Cameron itt sokkal rosszabb eredményt ért el, mint munkáspárti riválisa.

A brit kormányfőt a válaszadók 23 százaléka, Jeremy Corbynt 39 százalékuk tartja megbízhatónak ebben a kérdésben. A vizsgálatba bevont választók 68 százaléka szerint Cameronban nem lehet megbízni az adóelkerülés kezelésében; a munkáspárti vezetőt e területen megbízhatatlannak tartók aránya 47 százalék.

David Cameron néhai édesapja üzleti tevékenysége révén keveredett bele a panamai offshore-botrányba.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról minap kiszivárogtatott milliónyi bizalmas dokumentumokból kiderült ugyanis, hogy Ian Cameron, a kormányfő 2010-ben elhunyt apja társtulajdonosa és társigazgatója volt egy offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre, a Mossack Fonseca közreműködésével.

A brit sajtóban a héten több bíráló írás is megjelent Cameron édesapjának cégéről.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap például azt írta, hogy az 1980-as évek elején alapított Blairmore Holdings nevű cég három évtizeden át “egyetlen penny” adót sem fizetett Nagy-Britanniában. A lap szerint a Blairmore igazgatótanácsi szerkezetét úgy alakították ki, hogy a cég jogilag nem számított Nagy-Britanniában rezidens adóalanynak, és így nem is került a brit adóhivatal látókörébe.

David Cameron ráadásul csak a botrány kirobbanása után három nappal – és több, meglehetősen bizonytalan hivatalos nyilatkozat után – ismerte el, hogy neki is voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt az érdekeltségét 2010-ben – még mielőtt Nagy-Britannia miniszterelnöke lett volna – eladta.

– MTI –