Offshore-botrány – Az orosz főügyészség ellenőrzi az oroszokról közölt adatokat

Moszkva – Ellenőrizni fogja az orosz főügyészség az állítólag offshore cégekkel és számlákkal rendelkező orosz állampolgárokról és jogi személyekről a sajtóban megjelentetett adatokat – jelentette ki kedden Moszkvában Alekszandr Kurennoj, a hatóság szóvivője.

Kurennoj szerint az ellenőrzés célja alapvetően annak megállapítása lesz, hogy az érintett orosz természetes és jogi személyek cselekedetei összhangban álltak-e az orosz és a nemzetközi joggal, valamint Oroszországnak a korrupció és a pénzmosás elleni harc ügyében vállalt nemzetközi kötelezettségeivel.

“Az offshore számlák birtoklása legális és a vállalkozók semmilyen törvényt sem sértenek meg azáltal, ha offshore számlákat és cégeket használnak” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

“De hogy jön ide (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök)? Márpedig ezt az egész jelenséget Putyin prizmáján keresztül mutatják be. Ez pedig éppenséggel nem professzionalizmus, ez éppenséggel hazugság, és mi éppenséggel erről a kampányról beszélünk” – Peszkov.

Az orosz elnök szóvivője már napokkal az offshore-dokumentumok megjelentetése előtt arra készítette fel hazájának közvéleményét, hogy Putyin ellen lejárató kampány készül.

Peszkov kedden ismételten arról beszélt, hogy a “Putyin-fóbia bacilusa” sokakat “megfertőzött” Nyugaton. Rámutatott, hogy a “panamai iratok” alapvetően más országok államfőivel és kormányaival foglalkoznak, a nemzetközi sajtó figyelme szerinte mégis Oroszországra és annak elnökére összpontosult. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiszivárogtatott dokumentumokban Vlagyimir Putyinról említés sem esik.

German Gref, a legnagyobb orosz bank, Szberbank vezérigazgatója kedden újságírók előtt átpolitizáltnak nevezte a panamai offshore cégekről a sajtóban megjelent információkat, úgy vélekedett, hogy azok tanulmányozásához legalább két hétre van szükség és óvott mindenkit attól, hogy azon melegében messzemenő következtetéseket vonjon le.

– MTI –