Offshore-botrány – A spanyol király nagynénje és Pedro Almodóvar is felbukkant a cégtulajdonosok listáján

Akt.:
Pedro Almodóvar
Pedro Almodóvar - © Fotó: Getty Images
Madrid – Pilar de Borbón, a jelenlegi spanyol király nagynénje és Pedro Almodóvar Oscar-díjas spanyol filmrendező neve is felbukkant azon a listán, amely az offshore cégekről és tulajdonosaikról szivárgott ki a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából – hozta nyilvánosságra információit az El Confidencial című spanyol online hírportál és a La Sexta televíziós csatorna hétfőn, amelynek nyomán a pénzügyminisztérium hivatalból vizsgálatot indít.

A két spanyol sajtóorgánum munkatársai, az oknyomozó újságírókat tömörítő nemzetközi szervezettel (International Consortium of Investigative Journalists) és neves nemzetközi lapok több száz újságírójával együttműködve dolgozták fel azokat a dokumentumokat, amelyeket a Süddeutsche Zeitung című német lapnak szivárogtatott ki egy titkos forrás több százezer offshore cég titkos adatával a panamai ügyvédi irodától.

Az iroda névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A listán mintegy 1200 spanyol irányítószámmal rendelkező cég neve tűnt fel, de ennél még többen lehetnek érintettek – állítja a spanyol sajtó, amely a vállalatok között megtalálta a Delantera Financiera S.A. nevű társaságot is. Ennek elnöke és ügyvezetője Pilar de Borbón volt, az előző spanyol uralkodó, I. János Károly testvére. A céget öt nappal azután számolták fel, hogy az új király, VI. Fülöp trónra lépett.

Pedro Almodóvar filmrendező és testvére, Agustín neve a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Glen Valley Corporation nevű, 1991 és 1994 között működő céggel kapcsolatban került nyilvánosságra.

A bikaviadalok világában és a borászatban ismert spanyol Domecq család mintegy 12 tagjának neve is előkerült a dokumentumokból, köztük van Micaela Domecq Solís-Beaumont is, aki Miguel Arias Canete klímavédelmi és energiaügyi uniós biztos felesége.

A spanyol pénzügyminisztérium hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, az adóhatóság pedig összeveti a listában felbukkant információkat a saját adatbázisával. Amennyiben bebizonyosodik, hogy eltitkolt vagyonról van szó, az érintettek súlyos pénzbüntetésre számíthatnak.

A pénzügyminisztérium tavalyi adatai szerint spanyol állampolgároknak összesen 1,1 milliárd eurója van Panamában egyebek mellett folyószámlán, részvényekben vagy ingatlanokban.

– MTI –