OECD: 1 százalékos visszaesés várható az idén

Az idén 1 százalékos recessziót, jövőre viszont 3 százalékos GDP növekedést prognosztizál Magyarországon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Az idei országjelentés csütörtöki bemutatója kapcsán Pierre Beynet, az országtanulmányokkal foglalkozó egyik csoport vezetője elmondta: a következő kormánynak folytatnia kell a szigorú fiskális politikát, hisz a piac rendkívül érzékenyen reagál mindenre. Az sem kizárt, hogy a meglévő fiskális szabályokat az önkormányzatokra is ki kellene terjeszteni – hangzott el.

Az OECD jelentés szerint a kormány felelősen és jól kézben tartotta a helyzetet a válság kitörése után, Magyarországon azonban a nemzetközi szervezetektől kapott hitelcsomag ellenére feszes makrogazdaság-politikát kell folytatni a jövőben is. A fenntartható növekedés helyreállítása döntő jelentőségű strukturális reformokat tesz szükségessé – fogalmaz a dokumentum. Az adóreformot, pontosabban a munkát terhelő adók csökkentését, illetve a fogyasztási adók növelését pozitív lépésnek értékeli az OECD. Emellett javasolja a nyugdíjreform fenntartását, mivel ez szerintük növelni fogja a munkaerő-kínálatot, a termelékenység növelése érdekében pedig az innováció támogatását javasolja, többek között.

A szervezet úgy véli, a közigazgatás hatékonyságán is van mit javítani, a jelenlegi rendszer ugyanis túl nagy és költséges. A kormánynak folytatnia kell a közszféra foglalkoztatásának célzott csökkentését, a reform előmozdítására pedig egy ellenőrző-megfigyelő egységet kell felállítani – olvasható a dokumentumban. Az OECD szigorítaná a közbeszerzésekre vonatkozó szabályokat, valamint megerősítené az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerepét is.

A szervezet a pénzügyi szabályozórendszert is átalakítaná; véleményük szerint mérsékelni kell a hitelfelvevők által vállalt túlzott kockázatot, így például korlátozni kell az egyoldalú szerződésmódosítási lehetőségeket, a fogyasztóvédelmet pedig meg kell erősíteni. A felügyeleti hatóságot függetleníteni kell a Pénzügyminisztériumtól és közvetlenül a Parlamentnek felelőssé tenni – javasolja a jelentés.

Ami az egészségügyet illeti, az ágazatra jutó forrásokat “viszonylag szerénynek” tartja az OECD, ezért úgy vélik, a kormánynak fokoznia kell a rendszer hatékonyságát. Megfogalmazásuk szerint “konszenzust kell elérni az orvosi ellátás költségeihez való hozzájárulás ügyében”, azaz a a finanszírozásban a felhasználóknak is részt kell venniük.

Az oktatás az OECD véleménye szerint nem igazodik a piac által elvárt képzettséghez, a tanárok fizetése pedig kimagaslóan alacsony, feleannyi, mint például Csehországban. Ezen mindenképpen változtatni kell, ezzel együtt azonban az óraszámot is növelné az OECD, a pedagógusok számát pedig csökkentené.