Oda megy az ipar, ahol tudás van

Akt.:
Oda megy az ipar, ahol tudás van
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A megfelelő tudásbázis megteremtése lendíthet Magyarország gazdasági helyzetén a főosztályvezető szerint.


A magyar gazdaságfejlesztéshez is hozzájárulhat a Debreceni Egyetem egészségipara, mely innovációjával és a hozzá szükséges tudomány kiművelésével segítheti a vállalkozásokat. Jó példa erre a Richter, a Tranzit-Ker és a Master Good, amelyek már elfogadták azt a tudást, amit az egyetem kínál – mutatott rá a klaszter struktúrák jelentőségére dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a szerdai Tudásközpontok és a gazdaság című konferencián. Az egyetem nemcsak a legnagyobb és a legszélesebb portfólióval rendelkező intézmény az országban, hanem intenzív kapcsolatokat is ápol az önkormányzattal, az iparkamarával, a vállalatokkal és a pénzintézetekkel egyaránt. Az egyetemnek pénzre, a vállalatoknak pedig tudásra van szüksége. Kialakulhat kettejük között egy jó csere, amely a versenyképességet szolgálja, emelte ki Szigeti Ádám, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatás- és Kutatásstratégia Főosztályának vezetője.

Felzárkózni a járműipar mellé

A kkv-k szerepe is jelentős, mutatta be az Irinyi-tervet Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár. A hazai GDP 23 százalékát az ipari termelés adja, aminek 2027-re el kell érnie a 30 százalékot.

Az országnak 2020 után is – amikor már nem lesznek uniós pénzek – meg kell tartania a gazdasági növekedését: a húzóágazat járműipar mellett más ágazatokat is fejleszteni kell, jelentős potenciált jelenthet az egészség- vagy a zöldipar. Mindehhez a kulcsszó az innováció, szögezte le az államtitkár, az új technológiák bevezetésével a területi egyenetlenségek is megszűnhetnének, hiszen jelenleg az ország gazdasági súlya nyugatra billen. A munkahelyteremtésnél a hazai vállalatoknak kell szerepet szánni, továbbá el kell érni azt, hogy a külföldön dolgozó magyarok a kint megszerzett tudással visszajöjjenek, és a hazai gazdaságot erősítsék – hangzott el.

HBN–VK0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés