Oda kerüljön a tűzifa, ahol a legjobban kell: a szükség döntsön, ne a lélekszám!

Akt.:
Minden rászorulónak jut a szociális tűzifából
Minden rászorulónak jut a szociális tűzifából - © Fotó: ÉKN
Hajdú-Bihar – A legtöbb hajdú-bihari kistelepülés kért és kapott is a rászorulóinak szociális tűzifát.


A hazai települések közül idén 2 ezer 291 önkormányzat pályázott szociális tűzifára, és a Belügyminisztérium csupán két, ötezer lélekszám alatti település kérelmét utasította el. Több hajdú-bihari kisváros polgármestere életszerűtlennek tartja azt, hogy az állam a település lélekszámához köti a jogosultságot, hiszen például Hajdúhadházon vagy Komádiban ötezernél ugyan többen laknak, mégis rengeteg a mélyszegénységben élő család.

Bihartordán idén sem pályáztunk szociális tűzifára.
Módos Imre

Lobbizni kellene

Tóth Ferenc (Fidesz-KDNP), Komádi polgármestere úgy fogalmazott, hogy éppen ezért az érintett települési vezetőknek talán célszerű lenne a országgyűlési képviselőjükön keresztül jogszabály-módosítást kezdeményezni.

A mi városunk például csak néhány száz fővel lóg ki a jogosulti körből, ugyanakkor idén is 1200 család volt jogosult az egyszeri szociális támogatásra. Sok közöttük az egyszemélyes háztartás, ami jellemzően idős embereket jelent” – mondta a városvezető.

Benkő Sándor (független), Ártánd polgármestere arról számolt be, hogy 54 köbméter szociális tűzifát kaptak, amit ők általában január végén vagy február elején tudnak kiosztani, miután megérkezik az erdőgazdaságtól.

– Ezért nem kell a lakosságnak fizetnie, a rászorultság foka alapján osztjuk ki. Egyébként nagyjából a felét kaptuk annak, mint amennyit kértünk, de az önkormányzat ezt szükség esetén kiegészíti, hogy minden rászoruló kaphasson belőle. Nagyjából öt mázsa fát kap egy lakos, ami egész télre nem, csak néhány hétre elég, de a rászorulóknak mindenképpen segítség.

Sokallták a fuvart

Csupán néhány száz fővel lógunk ki a jogosulti körből.
Tóth Ferenc

Eszenyi Antal (független), Bedő polgármestere elmondta, hogy 80 köbméterre pályáztak és 50-et kaptak, ez minden évben így van. Szavai szerint a falunak nincs pénze arra, hogy ezt az állami juttatást kiegészítse, ezért mindenkinek arányosan kevesebb jut a szociális tűzifából. Kérdésünkre a települési vezető elárulta, hogy náluk szinte valamennyi család rászorulónak minősül, így van helye bőven minden segítségnek.

Bihartordán miként az elmúlt években, úgy az idén sem pályáztak szociális tűzifára. Módos Imre (Fidesz-KDNP) polgármester a miértre az alábbiakat válaszolta: mi korábban sem éltünk a szociális tűzifa lehetőségével, megoldjuk lignittel. Ezért azonban fizetni kell. Kiszámoltuk és arra jutottunk, hogy nagyon sokba került volna a fuvar a Mátrából vagy a Bükkből. Nyárfát meg (ami lett volna közelebb) nem akartunk, így ebben az évben sem lesz szociális tűzifa-juttatás a faluban. A lignitet egyébként kedvezményes áron kapja a lakosság, már aki igényli.

Kevesebbet lopnának

Varga László, a Hajdúhadházi Erdőbirtokossági Társulat elnöke számára érthetetlen, hogy miért a települések lélekszámához kötik a szociális tűzifára való jogosultságot, hiszen Hajdúhadház ugyan kisváros, ahol a lélekszám meghaladja az ötezer főt, de rengeteg a szegény ember. – Sok a megélhetési bűnöző, akik járják az erdőket, bár (hála a rendőrség hozzáállásának) csökkent a fatolvajlások száma, a szociális tűzifa meggyőződésünk szerint további segítséget jelentene sokaknak – adott hangot véleményének a magánerdő-tulajdonosok választott képviselője.

– Petneházi Attila –


Szinte mindenki kapott

A települések összesen 6,1 milliárd forint értékben igényeltek szociális tűzifát, a keret azonban idén is 5 milliárd forint volt. Ennek ellenére a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról számolt be, hogy 180-185 ezer család egyhavi tüzelőjét biztosítja a kormányzati segítség. A kiíró egyébként csupán két település igényét volt kénytelen elutasítani a 2 ezer 291 pályázó közül. Az akció keretében keménylombos tűzifát és barnaszenet kérhettek az 5 ezernél alacsonyabb lélekszámú települések. A támogatást napokon belül megkapják az önkormányzatok, amelyeknek saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét a rászorulók között. A tűzifát legkésőbb február 15-ig kell kiszállítani, és a támogatással április 15-ig kötelező elszámolni.Nem arról van szó…

Ha egy országban van 3 ezer 200 település, és közülük 2 ezer 200 sorba áll a szociális tűzifáért, akkor ebből a felszínes szemlélő akár arra a következtetésre is juthatna, hogy az elszegényedés folyamata legalábbis komoly kihívás elé állítja a döntéshozatalra felkent politikai elitet. Másutt talán, de nem nálunk! Petneházi Attila írása.
hirdetés