Obán Viktor: Magyarország ismét kívánatos célpont lesz

Magyarország nagy változások előtt áll, komoly politikai reform, államreform, adócsökkentés, a bürokrácia leépítése vár rá – ezt mondta szerdán Orbán Viktor Frankfurtban, a legnagyobb német vállalkozói szövetség vezetői előtt.

A Fidesz elnöke az RTL Híradójának számolt be a találkozóról, ahol a magyar gazdaság jövőjéről tartott előadásában azt is mondta: “Létre fogunk hozni egymillió munkahelyet. Vissza fogjuk szerezni a szavahihetőségünket, és két-három éven belül Magyarország ismét olyan kívánatos célpontja lesz a külföldi befektetéseknek, mint volt 10 évvel ezelőtt”.


Orbán Viktor a találkozón elmondta: a magyar gazdaság megítélése mindenhol sokat romlott az elmúlt években. Az ország elveszítette szerinte azt a kedvező helyzetét, amit 10 évvel ezelőtt még élvezett, mint a régió éllovasa. Elvesztette a szavahihetőségét is, és ma senkinek sem számít kívánatos partnernek – tette hozzá. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: bár a találkozón nem tagadta le az ország nehéz helyzetét, “nagyon erős optimizmusról adott tanúbizonyságot”, mivel ő maga is nagyon optimista.

A volt miniszterelnök szerint a németek több kérdést is feltettek neki. Így például azt, mi a garancia arra, hogy nem folytatódik az a magyar gyakorlat, miszerint a gazdasági szabályzókat gyakran konzultációk nélkül, gyorsan változtatja meg az állam, egyszerűbbek lesznek-e az adójogszabályok, lesz-e elegendő képzett munkaerő.

Orbán Viktor úgy válaszolt: lesz átfogó adóreform, és lesz átfogó államreform. Azt is közölte a német vállalkozókkal, hogy Magyarországon már előrehaladt tárgyalásokat folytatnak a Kereskedelmi és Gazdasági Kamarával a szakképzés rendszerének teljes megújításáról, egy Németországban már sikeresen működő szakképzési rendszerre való áttérésről. A Fidesz elnöke hozzátette: nem tudnak egy csapásra csodát tenni, de két-három év alatt Magyarország a többi közép-európai országgal összevetve a legkívánatosabb, a leginkább vonzó állam lesz nemcsak a németek, de egész Európa számára is.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője azt is közölte: azonnal kapcsolatba lépnek a német vállalkozók szövetségével, amint a magyar választók kifejezik az akaratukat, és a bizalmukat a Fidesz fogja kiérdemelni.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is: Németország és Magyarország kapcsolata történelmileg kiváló. Minden háttér adott a sikeres jövőbeli együttműködéshez. Szerinte a legfontosabb az, hogy a Magyarországon működő német cégeket, nagyberuházásokat helyben tartsák. Olyan lehetőségeket kínáljanak nekik, hogy ne menjenek át máshová, vagy ne vonuljanak vissza az anyaországba.

A Fidesz elnöke a német partnereknek azt mondta: az a politikai meggyőződés vezeti, hogy szegény ország nincs, csak rosszul kormányzott. Magyarország ezentúl egy jól kormányzott ország lesz – tette hozzá.