Obama találkozik a dalai lámával

Az amerikai elnök találkozik a dalai lámával, annak ellenére, hogy Kína ezt hevesen ellenzi.

Barack Obama amerikai elnök találkozik a dalai lámával, annak ellenére, hogy Kína ezt hevesen ellenzi, és arra szólította fel Obamát: utasítsa el a száműzetésben élő tibeti vallási vezetővel való tárgyalást. Bill Burton szóvivő az elnöki gépen utazó újságíróknak kedden azt mondta: “Obama tavalyi pekingi látogatásán elmondta vendéglátóinak, hogy találkozni akar a dalai lámával, és most ennek megfelelően jár majd el”. Azt nem közölte a szóvivő, hogy mikor lenne a találkozó.

Burton annyit közölt csupán, hogy “majd bejelentjük az időpontot, amint közeledik a találkozó ideje.” A dalai láma a hónap folyamán egyébként az Egyesült Államokba látogat, Kaliforniában és Floridában tart előadásokat.

A kínai-amerikai viszony ismét feszültté vált az elmúlt hetekben. Washington jóváhagyta ugyanis fegyverek eladását Tajvannak. A szigetet Kína saját részének tekinti, Tajvan ugyanakkor azt mondja: nem a Kínai Népköztársaság, hanem a Kínai Köztársaság része. A fegyverüzlet jóváhagyása után Peking ismét figyelmeztette Washingtont: ne találkozzon az elnök Tibet vallási vezetőjével. Tibetet Kína 1950-ben szállta meg, a dalai láma azóta él száműzetésben. Burton ugyanakkor kiemelte: Amerika Tibetet Kína részeként ismeri el.