Obama szerint nemzetközi közösség gyorsan halad a keményebb Irán-elleni szankciók felé

A nemzetközi közösség gyorsan halad afelé, hogy új és szigorúbb szankciók lépjenek hatályba Irán ellen – közölte kedden az amerikai elnök, miután Mahmúd Ahmadinezsád államfő utasítására kedden reggel megkezdték a Natanznál lévő telepen az urán 20 százalékkal történő dúsítását.

Barack Obama dicsérte Oroszországot, amiért az iráni urándúsításra keményen reagált. Az amerikai elnök arra utalt, amit az orosz nemzetbiztonsági tanács befolyásosnak tartott vezetője napközben mondott. Nyikolaj Patrusev úgy fogalmazott Moszkvában, hogy “Teherán bejelentése a 20 százalékos urándúsításról kétségbe vonja korábbi állításait, miszerint nem atomfegyvereket akar előállítani”. Obama Moszkva dicsérete mellett kifejezte azt is, hogy a kérdésben egyelőre tisztázatlan Kína álláspontja.

A Fehér Házban tartott sajtókonferencián megkérdezték Obamát, hogy az iráni atomprogrammal foglalkozó hat ország mennyire gyorsan halad az Iráni elleni újabb és keményebb szankciók meghozatal felé. “Meglehetősen gyorsan” – felelte az amerikai elnök. “Dacára a pózolásuknak, hogy ők csak békés célokra akarnak atomerőt, a tények azt mutatják, hogy folytatódik az irányvonal, amely Irán fegyverkezését szolgálja. Márpedig ezt a nemzetközi közösség nem fogadja el” – mondta Barack Obama.

Címkék: , ,