Obama: jó apának lenni a legfontosabb munka

Jó apának lenni a legfontosabb munka – fogalmazott Barack Obama az Apák Napján nyilvánosságra hozott üzenetében, amelyben arra bátorította az apákat, hogy “tegyenek eleget szülői, partneri és gondoskodói felelősségüknek”.

“Két kislány apjaként tudom, hogy apának lenni a legfontosabb munka, amit férfi csak kaphat” – fogalmazott Obama, utalva gyerekeire, a 11 éves Maliára és a 9 éves Sashára.

Az amerikai elnök – akit nigériai édesapja kétéves korában elhagyott – hozzátette: “egy hős anya és csodálatos nagyszülők neveltek fel engem, akik támogatást, fegyelmezést és szeretetet adtak nekem, ezek segítségével lettem mára az, aki vagyok. Még mindig érzem azonban a gyerekkoromban jelenlévő hiány súlyát. Ez olyasmi, amely olyan árkot hagy, amelyet egy kormányzat sem tud betemetni.”

Obama elismeréssel szólt a “nem hagyományos apaságról”

Az elnök közleménye arra is figyelmeztetett, hogy az apa nélkül felnövő gyerekek gyakrabban maradnak ki az iskolából, kerülnek börtönbe, vagy válnak tizenévesen maguk is apává. “Ezen az Apák Napján köszönetet mondok a lehetőségért, hogy apja lehetek két csodálatos lánynak. És köszönetet mondok valamennyi nagyszerű apának, nagyapának, fivérnek és barátnak, akik megteszik a tőlük telhető legtöbbet, hogy megváltoztassák egy gyerek életét” – áll az elnöki üzenetben.

Az immár rendszeressé vált apák napi üzenetben Obama elismeréssel szólt a “nem hagyományos apaságról” is, megemlítve a két apával rendelkező családokat. “Számos formája van a családoknak, a gyerekeket nevelheti egy apa és egy anya, egy egyedülálló apa, két apa, mostohaapa, vagy akár egy gyám is” – fogalmazott az elnök. Obama tavalyi üzenetében a “pótapák” előtt tisztelgett, “akik valaki más gyerekét nevelik fel, neki mutatnak utat és gondoskodnak róla.”

– Független HÍrügynökség –