Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.17. 17:30

Már a betűket is lopják a nyíregyházi temetőből

<p>Nyíregyháza – Elszaporodtak a temetői lopások. A virágok, növények mellett, „lába kel” a réz, bronz és márvány vázáknak, egyéb tartozékoknak, amit összetörve értékesítenek.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-megkerdeztuk-korkerdes-temeto-lopas-biztonsag-nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-mirgai-gondnok-temeto-nyiregyhaza-lopas.flv/viewer.html" target="_blank">A gondnok: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-nyirkata-baleset-gazolas-lincseles_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-szekrenyes-temeto-nyiregyhaza-lopas.flv/viewer.html" target="_blank">A temető igazgatója: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:30: A temető igazgatójától megtudtuk

– Magyarország valamennyi temetőjéhez hasonlóan a nyíregyházi se kivétel ez alól – erősíti meg Szekrényes András, a megyei temetkezési vállalat igazgatója.

– Vannak időszakok, amikor a virág a „sláger”, máskor a bronztárgyak az áldozatok (néha még a betűket sem kímélik), de vittek már el fejfákat és más sírkőelemeket is. Úgy gondolom, nem is igen lehet a sírkerteket megőrizni, hisz az Északi temető is 32 hektár. Egyszerűen a magyar jogalkotásban és a temetkezési törvényben az üzemeltetőnek nincs kötelezettsége a temető őrzésére. De nincs is hatósági jogosítványunk, hogy a kimenők táskáját átvizsgáljuk. A legnagyobb probléma viszont, hogy a mai törvényalkotásban értékhatárok alapján bírálják el a bűncselekményeket. Itt azon kellene változtatni a törvényalkotóknak, hogy a halott emléke, kegyeleti jog kategóriájába tartozzon, és ha valaki az elhunyt sírjáról bármiféle tárgyat, eszközt eltulajdonít, megrongál ezt annak megfelelően bűntetnék.
– Hozzánk is több panasz és bejelentés érkezik, a lehetőségeink, hogy szólunk a rendőrségnek, kérjük a közterület felügyelők segítségét és értesítjük a hozzátartozót. A mi embereink is gyakran elfognak például virágtolvajokat. Találkoztunk olyan tiszteletre méltó cselekedettel, amikor a színesfém-kereskedő szólt, hogy kitől vett át tárgyakat. De sokan inkább hallgatnak. Ez pedig szörnyű. Sokszor nem is kerül ki a tárgy a temetőből, csak egy másik sírra „vándorol”.

16:30: Kommandósok akcióznak

Ebben az évben a színesfémlopások visszaszorítására koncentrál a Zöld Kommandó Akciósorozat, ennek része a legális begyűjtők ellenőrzése és az illegális gyűjtés visszaszorítása. Az akciócsoportok összetétele széles társadalmi illetve szakmai összefogást mutat, éppen azért, hogy a helyszíneken olyan szakértők legyenek, akik a legapróbb részletekből is felismerik a gyanús eseteket. Az első ellenőrzéseken túl vagyunk, azt tapasztaljuk, hogy a legális átvevőkben már tudatosult: nem éri meg kockáztatni a feljelentést, a már átvett és kifizetett hulladék lefoglalását s persze egy szabálysértési eljárást. A lopások visszaszorítása valóban közös érdek – szögezi le Csipkés József, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség gazdasági igazgató-helyettese.

15:30: Kapunk kívül a lopott

A lopott színesfémet nem a hivatalos átvevőknél kell keresni, hanem az illegális gyűjtőknél. Az utóbbiakat kellene mielőbb a hivatalos szférába terelni, amit a hulladékgyűjtésből származó bevételek egyedi adóztatásával is elő lehetne segíteni. A probléma azonban összetett kezelést igényel: a hulladékot többnyire a társadalmilag leszakadt, más megélhetési lehetőséggel nem rendelkező réteg gyűjti, számukra egyéb alternatívát kell teremteni. Ez nem zárja ki azonban a közveszélyt okozó lopások (vasútnál, árvízi védműveknél) elkövetőinek szigorúbb büntetését, a működési engedély visszavonását a lopott hulladékok átvevőitől – közelíti meg komplex módon a kérdést Pámer László, a Nyírség-Méh Kft. ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a műtárgyak, közművek és emlékművek rongálásából származó, beazonosítható hulladék elenyésző hányadot képvisel, míg a darabokban behozott, megégetett kábeleket nem könnyű meghatározni, honnan erednek.

15:00:  Ebben a politika is egyetért

Valamennyi parlamenti párt képviselője és az érintett szakminisztériumok illetékesei is egyetértettek abban, hogy az illegális színesfém-kereskedelem ellen fel kell lépni. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége megelégelte a helyzetet, és mindenre kiterjedő javaslatot készített elő több minisztérium és a rendőrség bevonásával annak érdekében, hogy meggátolják a színesfém lopás további terjedését. Többek között állami monopóliummá tennék – az aranykereskedelemhez hasonlóan – a színesfém-kereskedelmet is.

A kereskedőknek az állam adná ki a működési engedélyt, tevékenységükről országos számítógépes nyilvántartást vezetnének. A leglényegesebb az átvétel körülményeinek a tisztázása, hogy az dokumentálható, visszakereshető legyen. Gémesi György, a A MÖSZ elnöke szükségesnek tartja az átvett hulladék azonosítását, nyilvántartásba vételét, videofelvétel készítését és annak tíz napig történő tárolását, valamint az átadók személyi igazolvány alapján történő nyilvántartását. Szorgalmazzák a színesfémlopáshoz kapcsolódó büntetési tételek növelését is. A változtatás kezdeményezői felvetették, hogy a bankokban általánosan használt kamerás megfigyelőrendszereket szereltessenek fel a színesfémtelepeken is.

14:20: A temetőből kijáró látogatóknak is nagyon kell vigyázni, mert a könnyen a zsebesek áldozatává vállnak. A tolvajok nem tisztelnek se élőket, se holtakat. Az anyagi kár mellett komoly erkölcsi kárt okoznak!

Kapcsolódó cikkek:

  • Olvasónk írja: Ijedelem a temetőben

    A múlthét péntek délután 17 óra körül a nyíregyházi Északi Temetőben jártunk. (Sajnos gyakran megfordulunk elhunyt gyermekünk sírjánál.)

  • Olvasóink írták: Virágtolvajok a temetőben
     Leírhatatlan, mekkora fájdalmat okoztak nekem azok az ismeretlen elkövetők, akik ellopták szeretett férjem sírjáról a kisfenyőt a nyíregyházi Északi temetőben - kezdi levelét olvasónk.
  • Rendőrkézen a temető fosztogatói
    A lopással és a rongálással okozott kár elsődleges adatok alapján meghaladja az egymillió forintot Tiszavasváriban.
  • Kevesebb bűncselekmény, javuló közbiztonság
    Évértékelés. A rendőr-főkapitányság állományának lelkiismeretes munkájával sikerült elérni, hogy a bűncselekmények száma nem emelkedett, a gazdasági bűncselekmények száma nagymértékben csökkent. Az elkövetők közel felét sikerült felderíteni.
  • - Dankó Mihály, Pók Viktória, Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!