PR cikk

2020.05.18. 09:07

Pontyozó úszók változatos méretben és kialakítással

A pontyozó úszó alkalmazásával kivitelezett horgászmódszer igencsak sok szépséget, romantikát, egyúttal felejthetetlen élményt ígér a számunkra a pecázások ideje alatt. Éppen ezért a mai modern horgászmódszerek mellett igencsak dicséretes, ha valaki még úszózva is igyekszik pontyot fogni.

A cikkben a pontyozó úszók választásához igyekszünk segítséget nyújtani, külön kiemelve az egyes úszótípusok sajátosságait és legfontosabb ismérveit.

Az úszós horgászat szépségéről

Az úszós pontyhorgászat áll minden bizonnyal a legközelebb a tradicionális módszerekhez, ezért a szépsége és romantikája is megkérdőjelezhetetlen. Műveljük éppenséggel folyó- vagy állóvízen, hidegebb vagy melegebb időjárás mellett, jó eséllyel fantasztikus élményekkel lehetünk gazdagabbak.

Úszózásnál maga az úszótest fogja jelezni a kapást. Bedobást követően a finomra hangolt ólmozásnak köszönhetően kecsesen fog ringani a víz felszínén. Amint az etetésre érkező hal felveszi a csalinkat, az úszó enyhébb, majd erőteljesebb mozgása fogja jelezni a számunkra, hogy itt bizony kapás van.

Milyen tulajdonságokat várhatunk el manapság egy pontyozó úszó esetében?

Amikor pontyozó úszót választunk, akkor alapvetően közepes vagy nagyobb testű halakra egyaránt számítunk a horgászat során. Ennek megfelelően az is elvárás lehet a részünkről, hogy az úszó teste lehetőség szerint bírja a fárasztás közbeni esetleges ütődéseket.

Vagyis készüljön minőségi és ellenálló anyagból, ugyanakkor az önsúlya legyen kicsi. Minél alacsonyabb önsúllyal rendelkezik ugyanis a pontyozó úszó, annál kevesebb ólmot kell felhasználni a szerelék finomhangolásához, vagyis a felszerelésünk sokkal könnyebb lehet.

A finom felszereléssel pedig akkor is jó esélyünk nyílhat kapásokat elérni, amikor a halaknak épp nincs nagy étvágyuk. A több kapás pedig tartalmasabb szórakozást ígér a horgászat ideje alatt.

Mi alapján érdemes pontyozó úszót választani?

Az egyik lényeges szempont a meghorgászni kívánt távolság lesz. Minél messzebbre szeretnénk dobni, értelemszerűen annál nehezebb pontyozó úszóra lesz majd szükségünk. Fontos lehet továbbá a horgászbot, valamint az alkalmazni kívánt módszer.

Külön úszót javasolt alkalmazni a matchbotos, a bolognai, az úsztatós, a feltolós vagy a felfektetős pontyozás mellett is. Vagyis elsőkörben célszerű alaposan megtervezni az általunk pontosan kivitelezni kívánt horgászmódszert, és aztán ahhoz igazítani a választott pontyozó úszót.

Célszerű egyébiránt többféle önsúllyal rendelkező úszók beszerzésében is gondolkodni. Ezáltal akár a parttól néhány méternyi távolságra lévő ígéretes helyek mellett a távolabbra eső halfordulások környékét is bármiféle gond nélkül meg tudjuk majd dobni.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!