Nyugodtabb álmot ígérnek

Akt.:
Debrecen – Új ellenőrzési rendszert vezetett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Nem zaklatni akarnak…


Célzottan kiválasztott adózók ellenőrzése, a jelenben zajló gazdasági események vizsgálata, az áfára koncentráló ellenőrzések, az EKÁER, az online pénztárgép rendszer és a nemzetközi adatok beépítése a kockázatok feltérképezésébe – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új ellenőrzési rendszere többek között ezekre az elemekre épül.

A kevesebb több

Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a fél évvel ezelőtt kezdődött átalakítás eredményeként már most kevesebb ellenőrzéssel több kieső költségvetési bevételt sikerült feltárni, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul újabb fordulatot jelenthet az online számlázás bevezetése. „A cél az, hogy hatékonyan, költségtakarékosan, de mindenekelőtt a szabályosan működő adózókat segítve és védve biztosítsa a szervezet az állam adó- és adójellegű bevételeit” – fogalmazott a szakember.

Mire fókuszálnak?

Az ellenőrzések számának növelése helyett a több forrásból származó adatok és információk elemzésével a kockázatos tevékenységek és adózók feltérképezése került a fókuszba. Az évekkel ezelőtt indított, elhúzódó ellenőrzések mintegy 90 százalékát lezárták a hivatal munkatársai, és a felszabadult kapacitások a valós idejű gazdasági események vizsgálatára koncentrálódnak. Ez megkönnyíti a színlelt ügyletek tisztázását, a haszonhúzók felelősségre vonását, és növeli a költségvetésnek okozott kár megtérülési esélyét. Az általános forgalmi adóval kapcsolatos ellenőrzések kiemelt szerepet kapnak, ugyanis (mondta Tamásné Czinege Csilla) meg kell akadályozni a jogalap nélküli kiutalásokat, amelyek jelentős kárt okoznak a költségvetésnek. Ugyancsak kiemelt figyelem jut az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerre (EKÁER) csakúgy, mint az online pénztárgépekből nyert adatok célzott kiválasztására. A székhelyüket áthelyező, illetve a képviselőiket cserélő adózókat szintén kockázatelemzés alá veti a NAV, kiemelt figyelmet fordítva azokra a társaságokra, amelyek úgynevezett cégtemetőkkel kerülnek kapcsolatba.

HBN
hirdetés