Nyug(i)díjasok

Április 12-e idén sem esett április 11-ére. Hiába reménykedtek, talán nem is kevesen. Mármint azon nyugdíjasok közül, akik ugyan tudva tudják, hogy a járandóságuk szokásos banki átutalása minden hónap 12-ére esik. T.Szűcs József jegyzete.

Ehhez képest mégis, immár jó néhány hónapja, gyakorlatilag a múlt év decembere óta egyes, eléggé komolynak látszó internetes honlapokon április 11-e, hétfő (így részletesen kiírva) szerepel az e havi, aktuális nyugdíjutalás időpontjaként feltüntetve. Hangsúlyozandó, nem az erre illetékes folyósító szerv hivatalos oldalán. Ott természetesen a jó dátum olvasható. Ám ha csak egy nyugdíjast megtévesztett, hogy a keresője olyan oldalt dobott ki neki, amelyen a hibás dátum szerepel, már az megér egy(-két) polgári szót. Nekem elsőként az jutott eszembe, hogy négy hosszú hónapig senkinek nem szúr szemet, mármint illetékesnek, hogy figyelmeztesse a félrevezető kifizetési időpontra ezen honlapokat. Amelyek szerkesztői nyilván nem az ujjukból szopták a közlendőjüket. S még ha hibáztak is, egy harmad év talán elég lett volna a figyelmeztetésükre. Hisz, ha jól emlékszem, elég sok testület, szerv, hivatal stb. képviseli hivatalból, fizetésért a szépkorúakat. S nem kell rosszmájúság annak felvetéséhez, hogy ha egy ilyen nyilvánvaló, a hónapok sorából szemlátomást kilógó, feltűnő hibát nem képesek korrigáltatni, akkor vajon milyen eséllyel szállnak a szeniorok ringjébe, hogy azok érdekeit, ha nem is kemény ütésekkel, de legalább kemény érvekkel megvédjék. Persze az e havi nyugdíjukra várók többsége, aligha hitte el a 11-ei, hétfői dátumot. Bár, ha az interneten keresett rovatnak az a címe, hogy Nyugdíj Utalások 2016, akkor az érdeklődők egy része a benne szereplő adatokat önkéntelenül hajlamos (egy nappal előbb) készpénznek venni. Mindenesetre, ha nem is dőlt össze a világ, azért valamennyire csalódottak lehetünk. Talán nem elsősorban az egynapos (valójában nem is) késedelem miatt.

Hanem azért, mert az észérveknek és a sokéves személyes tapasztalatoknak alaposan ellentmondó baki ilyen hosszú ideig trónolhat(ott) háborítatlanul a közérdekű, hasznos tudnivalók talán a leginkább zsebre menő, így a legfontosabb pozíciójában. ​

T.Szűcs József