Nyugi, debreceniek, már csak egy kicsit kell kibírni!

A Burgundia utcán is okozott bosszúságot
A Burgundia utcán is okozott bosszúságot - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Figyelembe véve a lakossági panaszokat is, előrébb hozzák a határidőt.

„A Fáy András és Újkert utcákban folyó vízvezeték felújítás menete elég hervasztó. Szülőházam épp erre a területre esik, s hónapok óta kénytelen édesanyám és a többi lakó együtt élni egy »háborús« árokrendszerrel. Ráadásul ott található az Ősz utcai Óvoda, amely megközelítése hónapok óta szinte ellehetetlenült” – írta a Napló levelezési rendszerében, az Agorán Gadus István korábbi SZDSZ-es képviselő.

Dohogása nem alaptalan, amit bizonyít a más forrásból kapott, Burgundia utcai munkák miatti panasz is, mert ott szintén vízvezeték cseréje zajlik.

Meddig kell még a sok bosszúságot okozó állapottal számolni? – kérdeztük a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatóját. Ányos Józsefet nem érte váratlanul kérdés, mert a lakók panaszával már korábban találkozott, s mint mondta, a Fáy utcai eset kezdettől feszültségekkel terhes. Hozzátette, idén az említett három utcán kívül még a Keleti soron terveztek ivóvízvezeték-rekonstrukciót. Ezt a négy nagyobb beruházást három kivitelező nyerte el, ezek közül a Fáy és az Újkert utcán az a Nagy-Víz Kft. dolgozik, amely részt vett több uniós projekt, így a nyugati kiskörút építésében is. Emiatt, illetve, hogy az összes beruházást egyidőben végezzék el, egységesen december 15-ében határozták meg a befejezési határidőt. Ismerve a felmerülő panaszokat, Ányos József elismeri, ebben talán nem jártak el teljesen körültekintően, de azt sem szerették volna, ha kötbérvita közepette kellett volna befejezni valamelyik helyszínen a munkákat. Így inkább kis ráhagyással állapodtak meg a határidőben, amit azonban előrébb fognak hozni, azaz a tervek szerint e hónap végéig befejezik mind a négy helyszínen a rekonstrukciót.

Hiányzott a forrás

Ami a Fáy utcaiakat illeti, a vezérigazgató szerint már kezdettől nehezen értették meg, hogy öt évvel az ISPA-programban elvégzett csatornázás után miért kell újra felbontani az utat. Ennek oka – magyarázta –, hogy akkor ugyan valóban praktikus lett volna az elavult azbeszt-cement csővezeték cseréje is, de ehhez a zrt.-nek nem voltak forrásai, és még az állapota sem indokolta. Azóta viszont sokat romlott az állaga, megérett a cserére, amihez a munkaterületet a vízmű szeptember 17-én adta át a kivitelezőnek, amely egy hét múlva látott munkához. Bár időnként úgy tűnhetett hogy lüktetésszerűen végzik, ennek oka a munkaszervezésben keresendő, azaz a két utcában a kft. igyekezett összehangolni az azonos fázisokat az eszköz- és gépigény figyelembevételével.

HBN–ÉP