Nyugdíjba vonul az afganisztáni csapatok éléről leváltott amerikai tábornok

Nyugdíjba vonul Stanley McChrystal amerikai táborok, akit Barack Obama amerikai elnök az előző héten felmentett afganisztáni NATO-erők parancsnoki tisztségéből – közölte hétfőn az amerikai fegyveres erők egyik szóvivője.

A négycsillagos tábornok lemondását azután fogadta el az elnök, hogy McChrystal, és munkatársai erősen kritizálták az amerikai kormányt, a Rolling Stone magazinnak adott nyilatkozatokban.

“A tábornok értesítette a hadsereget arról, hogy nyugdíjba vonulását tervezi” – közölte Thmosa Collins ezredes az AFP francia hírügynökséggel. A katonai szóvivő elmondta, hogy McChrystal formálisan még nem jelezte nyugdíjazási szándékát. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor hagyja ott a hadsereget. A nyugdíjazási eljárás több hónapig is eltarthat.

Barack Obama amerikai elnök múlthét szerdán váltotta le az amerikai és NATO csapatok afganisztáni parancsnoki posztjáról McChrystal tábornokot. Ezt azután tette, hogy a tábornok és közeli munkatársai, sértő nyilatkozatokat tettek az amerikai kormányzat egyes tagjaira, a Rolling Stone című amerikai magazinnak adott interjúkban.

– Független Íhrügynökség –