Nyugalom van pocokfronton

Akt.:
Nyugalom van pocokfronton
Hajdú-Bihar – A pockok tavaly a megyében Püspökladány és Sárrétudvari térségében okoztak gondokat.

Idén nem várható a térségben a tavalyihoz hasonló pocokinvázió a Debreceni Egyetem kutatói szerint. Mint írják, a rágcsálók tavaly országos szinten tapasztalt elszaporodása sok területen és számos növénykultúrában okozott jelentős gazdasági károkat. A védekezés költségei pedig további többletterhet róttak a gazdálkodókra. Ezért indítottak részletes vizsgálatot a Debreceni Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék, valamint a Karcagi Kutatóintézet szakemberei a rágcsáló állományának nyomon követésére, illetve elszaporodásuk gazdasági értékelésének megalapozására.

Két helyen vizsgálódtak

– A monitoringot a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepének szántóföldi kultúráiban, valamint a Karcagi Kutatóintézet kísérleti növénytermesztési kultúráiban jelöltük ki az év elején. A látóképi területen biobúza és repce, míg Karcag térségében őszi búza, pannonbükköny, valamint lucerna kultúrákban kezdődtek meg a felvételezések – mondta Kozák Lajos, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi adjunktusa.

A kutatók a látóképi területeken a tavalyihoz hasonló jelentős mezei pocok elszaporodást eddig nem tapasztaltak. Ugyanakkor a 2014 őszére már jelentkező állománynövekedés miatt decemberben, januárban és februárban is végeztek vegyszeres védekezést a nem biotermesztéssel érintett területeken. A karcagi térségben tavaly jelentős károkat okoztak a rágcsálók, de vegyszeresen egyetlen kultúrában sem védekeztek.

Nem maradt aktív járat

– A monitoring program eredményei alapján májusig a mezei pocok védekezési küszöbértéket elérő jelenléte nem tapasztalható egyetlen mintaterületen sem. Ez az eredmény alapvetően a természetes populációdinamikai és állományszabályozási folyamatoknak köszönhető. A látóképi mintaterületen az őszi jelentősebb állománysűrűség nyomai, a régi lyukak felvételezhetőek, azonban tavaszra gyakorlatilag nem maradtak aktív járatok.

Kozák Lajos hozzátette, a monitoring programot a későbbi elemzésekhez alkalmas alapadatok miatt az év további időszakában és más bekapcsolódó további kultúrákban is folytatják a kutatók. Érdekes kérdés lehet ugyanis az, hogy, ha jön egy újabb ugrásszerű állománynövekedés, a kártétel mértéke és a vegyszeres védekezés többletköltsége hogyan viszonyul egymáshoz. Erre néhány év múlva választ remélnek a szakemberek.

HBN


T-alakú ülőfát javasolnak

Tavasszal a greenfo közleményben hívta fel a gazdálkodók figyelmét a védekezés lehetőségeire. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága szerint ha elszaporodnak, hatékony lehet, ha elősegítik a gazdálkodók a ragadozó madarak táblára telepedését. Ezt T-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetik. Noha ez a módszer nem biztosít azonnali megoldást, és jelentős mértékű túlnépesedést nem tud felszámolni, hosszú távú alkalmazása mindenképpen hasznos. Arra azonban ügyelniük kell a földhasználóknak, hogy ne helyezzenek ki ülőfát olyan területre, ahol növényvédő szerrel védekeznek a mezei pocok ellen.