Nyugalom, itt nincs maláriaveszély!

Akt.:
Nem élnek nálunk a kórokozót hordozó szúnyogok
Nem élnek nálunk a kórokozót hordozó szúnyogok - © Illusztráció: AFP
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Magyarországon nincs meg a feltétel egy széles körű járványhoz.

Téves az a megállapítás, miszerint hazánkban maláriaveszélytől kellene tartani. Magyarországon a honi fertőződésre csekély az esély, mivel a malária kórokozóját hordozó szúnyogok nálunk nem élnek. Esetleg akkor bukkanhatnak fel, ha repülőgépen behurcolják az országba. Ezért a betegség tömeges felbukkanására nem kell számítanunk, a malária megbetegedés járványos megjelenése gyakorlatilag kizárható – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

A malária kórokozója a Plasmodium nemzetségbe tartozó parazita. A fertőzés forrása a fertőzött ember, mivel emberről-emberre szúnyogcsípés útján terjed. 7 napos, vagy ennél hosszabb lappangási idő után kezdődik az akut lázas betegség. Jellegzetes tünetei a láz, hidegrázás, izomfájdalom és gyengeség, fejfájás, hasi fájdalom, hányás és hasmenés. A lázas és lázmentes időszakok szabályosan, 48-72 óránként ismétlődnek. A betegség általában súlyosabb lefolyású kisgyerekeknél, terhes nőknél, immunhiányos állapotban és időseknél.

Reptéri esetek vannak

A malária Örményország, Azer­bajdzsán, Grúzia, valamint Oroszország és Törökország egyes területein folyamatosan fellelhető. Az európai államok túlnyomó részében viszont nincs jelen, és jellemzően behurcolt fertőzés által valamint egyes európai országokban úgynevezett reptéri esetként fordul elő. Emellett az egészségügyi ellátás mai általános normái szerint csekély az esélye annak, hogy egy maláriás beteg diagnosztizálás és kezelés nélkül maradjon. Jelenlegi ismereteink szerint csak nagyfokú klímaváltozás mellett kell számolni a malária esetleges észak felé terjedésétől.

Az ÁNTSZ ezért felhívja az utazóknak a figyelmét, amennyiben az érintett területről hazaérkezés után lázas betegséget észlelnek, forduljanak háziorvosukhoz, és mindenképpen tegyenek említést arra, hogy malária által fertőzött országban jártak.

HBN