Nyomozócsoport azonosítja a menekülttábori balhé résztvevőit

Nyomozócsoport azonosítja a menekülttábori balhé résztvevőit
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Mint arról korábban hírt adtunk, 2015. június 29-én a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán két menedékkérő között vallási indíttatású konfliktusba a befogadó állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be.

A feldühödött tömeg egy csoportja kitört a befogadóállomás területéről, majd a Sámsoni úton folytatták a rendbontást. A rendőrség azonnal, jelentős erőket a helyszínre irányítva reagált az eseményekre, a helyszínen és környezetében helyreállította a közrendet, közbiztonságot. A történtek során egy rendőr sérült meg, más személyi sérülésről a rendőrségnek továbbra sincs tudomása.

A rendbontást követő helyszíni szemlén a rendőrség dokumentálta, hogy a garázdák a befogadó állomás egyik épületének több ablakát és ajtaját betörték, több helyen megrongálták az ingatlan kerítését. A befogadó állomás területéről kitört személyek a rendőrség három szolgálati járművét – két Opel személygépjárművet és egy Opel kisbuszt – valamint egy magánszemély Toyota Yaris személygépjárművét rongálták meg, egy hulladékgyűjtő konténert felgyújtottak. A garázdasággal okozott kár a jelenlegi adatok szerint meghaladja az egymillió forintot, annak pontos értékét szakértő állapítja meg.

A jogsértő cselekményben résztvevő elkövetők azonosítása és felkutatása érdekében a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozócsoportot hozott létre. Tájékoztatásunk közreadásának időpontjáig az eseménnyel összefüggésben a rendőrök nyolc főt állítottak elő. Közülük az alapkonfliktusban részt vevő, magát török állampolgárnak mondó 37 éves férfit a nyomozók önbíráskodás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették és javaslatot tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet a rendőrség javaslatával megegyező ügyészi indítványnak megfelelően a Debreceni Járásbíróság 2015. június 30-án elrendelt. További hét férfit garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, közülük egy 26 éves pakisztáni férfit bűnügyi őrizetbe vettek és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Emellett a gyanúsítottak közül a rendőrök 1 afgán férfit idegenrendészeti őrizetbe vettek, további 4 pakisztáni és 1 afgán férfi menekültügyi őrizetét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal rendelte el.

Az ügyben a további elkövetők azonosítása és felkutatása jelenleg is folyamatban van, az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –


Kamerák lesznek a menekülttábornál
Debrecen – Kamerák a gyorsabb reagálás érdekében és zárttá tétel a biztonság miatt.