Nyomoznak a „kamukauszt” miatt

Akt.:
Balról: Kulcsár Gergely
Balról: Kulcsár Gergely - © Fotó: HBN
Budapest, Debrecen – Indult is nyomozás, meg nem is Kulcsár Gergely ellen.

Immár van fejlemény Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő azon kiszivárgott e-mailje ügyében, amelyben azt állítja (legalábbis sugallja), hogy leköpte a Duna-parti holokauszt-emlékművet a fővárosban. A nyomozásban illetékes Központi Nyomozó Főügyészség arról tájékoztatta a Naplót, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) vezetőjének feljelentése nyomán nem indítanak nyomozást. Horovitz Tamás elnök közösség elleni uszítás, nemzetiszocialista rendszer nyilvános bűnei tagadásának bűntette, illetve kegyeletsértés vétsége miatt tett feljelentését márciusban.

Nagy Andrea, a főügyészség szóvivője elmondta, a bűncselekmény hiánya miatt nem valósulnak meg a törvényi tényállási elemek, a kegyeletsértés esetében pedig már 2014 nyarán elévült a cselekedet (bár megállapítható lett volna a bűnösség). Mindez azonban még nem jogerős, a DZSH élhet jogorvoslattal. Horovitz Tamás azt nem érti, hogyan évülhet el egy ilyen ügy, hiszen feljelentést eleve csak akkor tehet valaki, ha tudomására jut az eset. „Ettől függetlenül nem hagyjuk annyiban a dolgot” – fogalmazott.

Nem követett el semmit

Kulcsár Gergely viszont így sem dőlhet hátra. Nagy Andrea arról is beszámolt, hogy a politikus egy másik, 2012-ben kelt levele okán megindítják ellene a nyomozást (a feljelentő egy magánszemély volt). Ebben a – párttársainak szánt – üzenetben Kulcsár a „kamukauszt” kifejezést használja, s ez kimeríti a nemzetiszocialista rendszer nyilvános bűnei tagadásának bűntettét.

Az érintett megkeresésünkre az alábbiakat nyilatkozta: „Bízom a magyar igazságszolgáltatásban, így abban, hogy a nyomozás vádemelés nélkül ér véget, ugyanis nem követtem el semmilyen törvénybe ütközőt.”

HBN-VÉZS


M1: holokauszttagadás miatt nyomozás indult egy jobbikos képviselő ellen
Nemzeti szocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása gyanúja miatt nyomozást rendelt el Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség – hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában.


Nem halad az emlékműgyalázási ügy
Budapest – Úgy látszik, a bürokrácia gépezete nem segíti, hogy tényeket tudjunk meg.


Levelet levelek követnek
Debrecen – Egyelőre nem tudhatjuk, miként döntött a Központi Nyomozó Főügyészség a holokauszt-emlékművet leköpő, de legalábbis azt sugalló hajdú-bihari országgyűlési képviselő ügyében.


Újabb e-mail, újabb vád Kulcsár ellen
Debrecen – A Jobbik politikusa azt mondja, ehhez a levélhez nincsen köze.


Nyomozhatnak is Kulcsár Gergely ellen
Debrecen – Feljelentések már vannak az esetleges köpés miatt, most az ügyészség következik.


Holokauszt-emlékmű meggyalázásával vádolják a képviselőt
Debrecen – A DK azt kéri, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatalból indítson vizsgálatot Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő ügyében, aki egy e-mail tanúsága szerint beleköpött a fővárosi Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe.
hirdetés