Helyi közélet

2015.12.22. 10:45

Teljes fényében pompázik a hajdúdorogi adventi koszorú

Hajdúdorog - Több mint ezren gyűltek össze a Hajdúdorog főterén felállított óriás adventi koszorú körül, hogy tanúi legyenek az utolsó szál gyertya lángra lobbanásának.

Hajdúdorog - Több mint ezren gyűltek össze a Hajdúdorog főterén felállított óriás adventi koszorú körül, hogy tanúi legyenek az utolsó szál gyertya lángra lobbanásának.

A „görögkatolikus hitéhez leghűségesebb városban” az adventi koszorút 6 szál gyertya díszíti, amely a karácsony előtti 40 napos böjthöz kapcsolódik.

A rendezvénysorozat koordinátora, Mislovics Andrea, a megjelentek figyelmét hívta fel arra, hogy a gazdag történelmi múltjáról, erős és mély hitéről, vendégszeretetéről, az összetartozás érzését erősítő közösségépítő rendezvényeiről méltán híres város jó példával jár elől a környező települések előtt is.

Csige Tamás polgármester visszatekintő beszédében kiemelte, hogy munkáját ez évtől két alpolgármester segíti, akik a képviselő-testülettel együtt a lakosság érdekeit szem előtt tartva végezték munkájukat. Hozzátette, hogy egyháztörténelmi pillanatokat is átélhettünk, amikor Ferenc pápa március 20-án a „görögkatolikus hitéhez leghűségesebb várost” metropóliai rangra emelte, a Hajdúdorogi Főegyházmegye élére pedig Kocsis Fülöp érsek atyát nevezte ki. Elmondta, hogy a város életét számos esemény pezsdítette fel, mind a kultúra, mind pedig a szórakozás terén. Ezek közül kiemelte a Retro Majálist, a Városnapot, a Slambucfőző Fesztivált, a Testvérvárosok találkozóját és id. Takács Gyula domborművének avatását. Beszélt a Strandfürdőn Európai Uniós forrásból megvalósult 50kW-os napelemes projektjéről, a Móra iskola vizesblokkjának felújításáról, a Tájház nádtetejének rekonstrukciójáról és a Polgármesteri Hivatal nyílászáróinak cseréjéről is. Utalt arra, hogy a közfoglalkoztatás terén is sikereket értek el: 6 hektáron fűszerpaprikát, 0,5 hektáron koktélparadicsomot, 1 hektáron pedig burgonyát termeltek, valamint ezer fát ültettek el. A fa és papírhulladékokból, új értéket teremtve, papír brikettet állítanak elő. A tevékenység megszervezéséért 1 millió forintot kaptak a miniszteri elismerő oklevél mellé. Létrehozták a Városőrséget és folyik a térfigyelő kamerák felszerelése. Ezen gondolatok mentén, Hajdúdorog lakosságának áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánva gyújtotta meg Csige Tamás az adventi koszorú utolsó szál gyertyáját.

A meglepetésekkel tarkított esten a szervezők Szinetár Dóra, Jászai Mari-díjas színész-énekesnő félórás műsorával lepték meg a megjelenteknek, aki hamisítatlan karácsonyi hangulatot varázsolt a város főterére. A hagyományosan megrendezett karácsonyi versmondó verseny eredményhirdetése mellett sor került a tombolasorsolásra is, ahol számos ajándékcsomag talált gazdára. Ezen az estén sem maradhattak el a megterített asztalokról a karácsonyváró falatok, hiszen a Mórás Szakácsangyalkák forró teával, frissen sült kolbásszal, forralt borral és ízletes csokikockával látták vendégül az idelátogatókat.

HBN–Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában