Magyarország

2008.05.23. 09:33

Az SZDSZ üdvözli Orbán őszödi beszédét

<p>Az SZDSZ arra kéri Orbán Viktort, tárja fel a nemrégiben zárt körben tartott beszédének még nem ismert részeit, és tegye nyilvánossá megszorító csomagját - olvasható a szabad demokraták elnökének pénteki közleményében.</p>

Kóka János szerint az "orbáni igazságbeszédben" arra található utalás, hogy a Fidesz megszorításokra készül kormányra kerülése esetén.

Kóka János azt írja: Orbán Viktor egy nem nyilvános rendezvényen tartott beszédéből kiderült, hogy a Fidesz által naponta előadott javaslatok köszönőviszonyban sincsenek elnökének valódi terveivel. Az Orbáni a hírek szerint azt mondta, hogy "sokaknak sok minden fog fájni".

Ez arra utal, hogy a Fidesz megszorításokra, netán fájdalmas reformokra készül - fogalmaz az SZDSZ elnöke.

Közleményében arra is választ vár Kóka János, hogy "a Fidesz miként és milyen áron kívánja leállítani a többnyire uniós támogatással megvalósuló beruházásokat, hol lesznek újabb gödrök Budapesten és félbemaradt útépítések az országban?".

A gazdaság szempontjából lehet akár üdvözlendő is, hogy a Fidesz feladni készül eddigi kádárista politikáját - fogalmaz Kóka János, hozzátéve, hogy az ellenzéki párt ezek nevében megakadályozott több népszerűtlen, de az ország szempontjából alapvetően fontos reformot.

Orbán Viktor beszédéből a liberális vezető szerint az is kiderült, hogy a Fidesz valóban úgy bánik a Magyar Gárdával és a Jobbikkal, mint Horthy a nyilasokkal: lehet, hogy nem szereti őket, de taktikai okokból együttműködik, sőt sok esetben koalíciót is köt velük.

Ezért felszólítják Orbán Viktort, nyilatkozzon arról is: ő is lassanként a hatalom közelébe akarja-e engedni a Magyar Gárdát, mint Horthy a szélsőjobboldalt vagy elutasítja őket, és ebben az esetben felbontja a Fidesz és a Magyar Gárdát létrehozó Jobbik összes helyi koalícióját?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!