Nyomozás indult a gödi szociális otthonban készült felvételek miatt

Budapest – Nyomozást rendelt el különleges személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a fogyatékos embereket gondozó gödi Topházban egy civil szervezet által készített fényképek és videofelvételek miatt – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézmény képviselője tett feljelentést; a nyomozást a Dunakeszi Járási Ügyészség felügyeli. A feljelentésről elsőként az mno.hu számolt be pénteken.

Czibere Károly államtitkár az Országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén azt mondta, az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) civil szervezet engedély nélkül ment be a szociális intézménybe, illegálisan fényképezett, és nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye.

Pénteki, más témában tartott sajtótájékoztatóján az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy a minisztériumi vizsgálat – amely a civil szervezet által készített képeken látható állapotok miatt indult – a jövő héten zárulhat le.

Czibere Károly kijelentette: eddig úgy tűnik, hogy a szándékos bűncselekményre, kínzásra, erőszakra vonatkozó jelzéseket nem erősítették meg, viszont jogsértések, mulasztások, tűrhetetlen állapotok vannak, ezeken pedig változtatni kell.

– MTI –