Nyomortanyák Debrecen közepén

Akt.:
Halomban állt a szemét a zsidó hitközség tulajdonában álló telken, az épület visszatérő lakói hajléktalanok
Halomban állt a szemét a zsidó hitközség tulajdonában álló telken, az épület visszatérő lakói hajléktalanok - © Fotó: Matey István
Debrecen – Áldatlan állapotok uralkodnak több Bajcsy-Zsilinszky utca végi telken.

Az elmúlt években egyre romlik a városkép a Bajcsy-Zsilinszky utca vége felé. A Kossuth tértől, a Piac utcától alig 200-300 méterre nem éppen turistacsalogató a látvány.

Néhány napja számoltunk be arról, hogy mivel a felszólítások ellenére sem történt előrelépés, a debreceni polgármesteri hivatal jegyzője elszállíttatta a hulladékot a Bajcsy-Zsilinszky utca 59. szám alatti telekről. A terület belső részén egy Villa Negra szerű romos épület áll. Előtte, körülötte hosszú évek alatt néhol méter vastag szemét- és ­törmelékréteg képződött, így nem csoda, hogy a szomszédok és az arra járók felháborodására valóságos patkánytanyává változott az ingatlan. A rágcsálók néha fényes nappal is az utcán szaladgáltak, szaladgálnak. Egyes hajléktalanokat ez azonban a jelek szerint nem zavar, rendszeresen visszaköltöznek a házba.

Hasznosítanák a területet

A terület gazdája a Debreceni Zsidó Hitközség. Elnökük, Horovitz Tamás korábban úgy nyilatkozott a problémáról lapunknak, hogy takarítják a területet, vittek már el szemetet. – Csak a gépesnek a géppel lett valami problémája, de jön vissza – jelentette ki. Hozzátette, azért, hogy senki ne tudjon oda bemenni, új, masszívabb kerítést akarnak felhúzni.

bz1

Fotó: Matey István

A Villa Negra lebontására vonatkozó kérdésünkre úgy felelt, hogy leszedik a tetejét, részlegesen lebontják. Olyan létesítményt tervezünk oda építeni, amely a hitközség tevékenységével összefügg – fogalmazott a hasznosítással kapcsolatban Horovitz Tamás.

Kutatóhely biológusoknak

Ahová a patkányok haladnak – illetve ahonnan jönnek – az ezzel szemben található üres telek, a Bajcsy Zsilinszky utca 58. szám.

Ott nyaranta rendszeresen „mérsékelt övi dzsungel” alakul ki. Tavasszal gazok nőnek, majd bokrok, fák követik őket. A terület tulajdonosa egy magánszemély, aki azzal sem szokott törődni, hogy a kerítésen keresztül egyesek köbméterszámra hordják oda a hulladékokat, mely így nemcsak a patkányoknak, hanem a rovaroknak is kiváló búvóhelyet biztosít.

Elmennek a vendégek

A szomszédos telken, a 60. szám alatt szép kis panzió, két háznyira óvoda működik. Gellén Imre, a Belvárosi Panzió résztulajdonosa, menedzsere arra panaszkodott, hogy sok vendéget a környék állapota miatt veszítenek el. Elmondta: úgy tudja, hogy a szomszédos ingatlan gazdája az Egyesült Államokban él.

Az önkormányzatnak a tulajdonos költségére kellene az 58. számot kitakaríttatni

– vélekedett. Gellén Imre arról is beszélt, hogy amennyiben reális áron eladóvá válna a telek, a Belvárosi Panziót működtető kft. akár meg is vásárolná azt, arra bővítenék a szálláshelyet.

A „horror kinézetű ház”

A fent említett két telekről már sokszor beszámoltunk, de néhány hete újabb épülettel bővült a nagy ívben kerülendő ingatlanok sora a Bajcsyn. A Tóth Árpád utca sarki egykori Jókai Gimnáziumtól alig 50 méterre, az 53. szám alatti telken egy L-alakú, öt-hat lakásos ugyancsak romos épület került napvilágra, miután lebontották a szomszédos, 55. szám alatti szintén rossz házat. (A drótkerítésen keresztül arról be lehet látni.)

ny2

Fotó: Orosz Csaba

Az 53. szám barna deszkakerítése mögött olyan félelmetes kinézetű épület húzódik, ahol akár horrorfilmet is lehetne forgatni. (Az 55. szám kerítése mögött szintén szemét látható.)

Kováts Ákos, az önkormányzat ingatlanvagyonát kezelő Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója az 53. szám alatti telekkel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy ők ürítették ki a házat, és március 9-én átadták az önkormányzatnak – a helyhatóság 100 százalékos tulajdonos –, akik valószínűleg előbb-utóbb eladásra jelölik ki.

Orosz Csaba


Kiürítették a debreceni patkánytanyát

Mivel a felszólítások ellenére sem történt előrelépés, a debreceni polgármesteri hivatal jegyzője a kötelezett költségére elszállíttatta a hulladékot csütörtökön arról a belvárosi telekről, amelyik a szomszédok és az arra járók felháborodására valóságos patkánytanyává változott az elmúlt években.
hirdetés