Nyomni neki!

Akt.:
A naiv honpolgár úgy érezheti: a megosztottság mostani szintje olyannyira mérgező, hogy immár aggódni kell a nemzet sorsa miatt. („Tessék akkor az utcára menni, szerkesztő úr, vagy kitölteni a nemzeti konzultációs ívet, ne itten a fotelből okoskodni!”) Fábián György jegyzete.

Közhelyek ide vagy oda, biztosnak tűnik: politikai célokból többen folyamatosan „pumpálják” a magyar ember sokszor emlegetett széthúzási hajlamát. Azt gondolják: ha nem keltenek viszályt, az csökkenti a várható politikai hasznot. Háború nélkül nem lehet legyőzni senkit, márpedig mindenáron nyerni akarnak. Sorolhatnék akár neveket mindkét oldalról – fölösleges volna, úgyis mindenki a saját pártrokonszenve alapján értene egyet vagy nem.

Mikor jön el az az idő, amikor megtanuljuk a közéletet nem a győzelem–vereség mércéjével szemlélni? Valóban naiv dolog lehet ilyen finomságokat számon kérni, hiszen egyelőre a normalitás szintjétől is messze vagyunk.

Egyes számítógépeken van, volt Reset feliratú gomb. Ha nagyon fejreállni látszott a rendszer, megnyomtuk, újraindult a gép. Néha úgy érzem, a mostani politikai színtér is ilyet érdemelne. („Vagy inkább maga, szerkesztő úr!”)

– Fábián György –Sporthírek