Nyolcvanöt éves dédnagyapját rabolta ki barátjával a fiatal lány

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Berettyóújfalu, Konyár – A vádlottaknak minősített rablás bűntette miatt kell felelniük a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

2016. november 24-én a késő délutáni órákban egy fiatalkorú lány, az ügy I. rendű vádlottja és barátja, a szintén fiatalkorú II. rendű vádlott a fiú konyári lakásán tartózkodtak.

18 óra körüli időben megérkezett a családhoz a lány dédnagyapja, a 85 éves sértett, aki névnapján felköszöntötte a II. rendű vádlott anyját.

Az idős férfi az aznap felvett nyugdíjából megmaradt pénzt magánál tartotta és az este folyamán a zakója belső zsebéből 3000,- forintot adott édességre az egyik kiskorú gyermeknek. A házban tartózkodók így meglátták, hogy a sértettnél jelentősebb pénzösszeg van.

A sértett a vendégségből 19 óra körüli időben egyedül, gyalog indult haza. Rövid idő elteltével előzetes megállapodásuknak megfelelően a vádlottak az idős férfi után mentek, a fiatalkorú barát hátulról átkarolta a sértett nyakát, maga felé húzta, így megakadályozta őt a továbbhaladásban. Ekkor a férfi elé lépett a lány és a lefogott dédapja zakójából kivett 60.000,- forintot, majd barátjával elszaladt.

Az idős férfi a bűncselekmény során sérülést nem szenvedett.

A rendőrség a vádlottakat rövid időn belül elfogta, tőlük lefoglalt 46.000,- forintot, ezáltal a sértettnek a bűncselekménnyel okozott kár nagyobb részben megtérült – olvasható az ügyészségi közleményben.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként, a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A vádiratban az ügyész a vádlottak javítóintézeti nevelésének elrendelését indítványozta azzal, hogy a járásbíróság a sértett kártérítési igényét is érdemben bírálja el.