Nyolcvan fölött inkább nem

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: runawayguide.com
Debrecen – „Olyannak adom meg a jogosítványt, akivel mernék egy utcában közlekedni.”

Ezt a „szakmai titkot” Mándi László háziorvos osztotta meg velünk. Mint mondta, ez az orvosok körében elterjedt íratlan szabály a jogosítvány érvényességének meghosszabbításáról.

Mint arról beszámoltunk, a héten Debrecenben két komoly baleset – köztük az egyik halálos – is történt, amelynek okozói idős emberek voltak.

A háziorvost a jogosítványok érvényességének meghosszabbításáról kérdeztük, különös tekintettel arra, hogy miként járnak el az időskorúak esetében.

Akár a rendőrségen keresztül

– A jogosítvány érvényességéről, annak időtartamáról csak a háziorvos dönthet, az ezt megelőző alapvizsgálatokat is ő végzi el – szögezte le.

– A hozzá, a háziorvoshoz vezetői engedély érvényesítése miatt fordulóval rendszeresen találkozik, ezért őt ismernie kell az orvosnak, tehát rendelkezik a döntés meghozatalához szükséges alapinformációkkal. Ilyenkor a háziorvos átnézi az illető kórlapját, megvizsgálja alaposan, és ha ezek alapján szükségét érzi, szakvizsgálatokra utalja. Időskorúakat egyébként kardiológiai vizsgálatra, illetve látásvizsgálatra célszerű beutalni. Majd a saját, illetve a szakvizsgálatok eredményei alapján meghozza a döntést, hogy meghosszabbítja-e a jogosítvány érvényességét, és ha igen, akkor azt mennyi idővel.

A jelenlegi jogszabály szerint a hatvan éven felülieknek három, a hetven felettieknek két, a nyolcvanon túliaknak egy évente kell orvosi vizsgálatra menni a vezetői engedély érvényesítése miatt. Nyolcvan fölött már nem tanácsoljuk, hogy gépjárművet vezessen az illető. Mindettől azonban eltérhet az orvos, mégpedig akkor, ha valamilyen egészségkárosodása volt az illetőnek; például a negyvenes éveiben járó embernek infarktusa volt, és ekkor a háziorvos dönthet úgy, hogy nem öt, hanem csak egy évre ad vezetői engedélyt – teszi hozzá Mándi László.

– Sőt, ha a körzetébe tartozó, jogosítvánnyal rendelkező embernek komoly egészségkárosodása lesz, joga, sőt kötelessége kezdeményezni a jogosítványa bevonását, akár a rendőrségen keresztül is. A döntés ellen nyilván lehet fellebbezni.

Fontos az önkontroll

A járművezetői vizsgát követően az autósiskola oktatói már nem találkoznak a „diákjaikkal” – mondta Lévai Erzsébet, Debrecen egyik autóvezető-képző iskolájának vezetője. – Az, hogy valaki alkalmas-e egészségügyileg a járművezetésre, egyértelműen az orvosok feladata eldönteni. Van ugyan vezetéstechnikai, személygépkocsi-szimulációs berendezésünk, ám ez kihasználatlan, mert nincs előírás az utánképzésre. Nincs szabály arra, hogy ha valakinek elvették a jogosítványát, az illető bármilyen vezetéstechnikai képzésre visszakerüljön hozzánk.

– Veszélyes üzem a közlekedés, amiben mindenki a saját felelősségére vesz részt. Sokan nem gondolnak bele, hogy nemcsak önmaga, hanem mások is megszenvedhetik, ha nem megfelelő egészségi vagy pszichikai állapotban vezet az illető. Véleményem szerint jobban kellene működni a szubjektív kontrollnak.

HBN–KZS


Útról lesodródó autó gázolt halálra egy gyalogost Debrecenben
Debrecen – Halálos közúti közlekedési baleset történt Debrecenben, az Alma utcában.


Két kerítést teljesen lerombolt a BMW
Debrecen – Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt tegnap este Debrecenben, a Szávay utca-Sörés utca sarkán, ahol a gyanú szerint a gépkocsit vezető férfi elhagyta a helyszínt, míg egyik utasa átülve a vezetőülésbe, magára vállalta a cselekményt.


Változhat a jogosítványhoz köthető orvosi vizsgálatok életkorra vonatkozó szabálya
Egy új rendelettervezet értelmében a jövőben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra vonatkozó szabálya, kötelezővé tennék az újszülöttkori hallásvizsgálatot, valamint részletesen szabályok olvashatók a háziorvos-választással kapcsolatban, és változik a rendezvények egészségügyi biztosítása is.