Nyolcvan év után újra megnyitják a Central Park aprócska, titkos oázisát

New York – Több mint nyolcvan év után újra megnyitja kapuit a New York-i Central Park egy aprócska, titkos oázisa, amely jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt tizenöt évben, hogy lenyűgöző természeti kincseivel, hacsak rövid időre is, de elfeledtesse látogatóival a nagyváros nyüzsgését.

A Hallett Nature Sanctuary a hatalmas zöldterület délkeleti csücskének egy valamivel több mint másfél hektáros félszigetén terül el. A kerítéssel körbefuttatott területet nem nehéz megtalálni, ám még a tősgyökeres New Yorkiak közül sem sokan tették be a lábukat az aprócska oázisba.

Ez azonban korántsem a helyiek hibája, a félszigetet ugyanis, amelyet 1986-ban kereszteltek át a természetkutató ifjabb George Harvey Hallett előtti tisztelet jelenként, 1934-ben lezáratta a város akkori főépítésze, Robert Moses, aki egy madárvédelmi területet álmodott meg a földdarabra – írta a Mother Nature Network portál.

A Hallett Nature Sanctuary népszerű pihenőhelye volt a vándormadaraknak az elmúlt több mint nyolcvan évben. Az emberek távolmaradása és a kevés karbantartási munka miatt azonban, a félsziget növényvilága teljesen elvadult és több betolakodó faj megvetette a lábát a területen.

A vándormadarakon és elburjánzott növényeken kívül a terület állandó és átmeneti otthonként szolgál számos állat, köztük erdei mormoták, mosómedvék, keleti szürkemókusok, teknősök és prérifarkasok számára.

Egy természetvédelmi kezdeményezés keretében a park dolgozói az elmúlt 15 évben lassan, de biztosan megtisztították a területet az elvadult növényzettől és őshonos fajokat telepítettek be, öntözőrendszert építettek ki és rendbe tették az ösvényeket.

Három évvel ezelőtt a Central Park látogatói még csak szervezett vezetéssel kaphattak egy kis ízelítőt a terület hangulatából. Több mint nyolcvan év után azonban a Hallett Nature Sanctuary hamarosan újra rendszeresen fogad látogatókat, akik július 1-jétől augusztus végéig heti négy napon át kereshetik fel a hatalmas metropolisznak ezt az aprócska gyöngyszemét.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés